Saga rafinariei din Onesti, trecuta pe rand prin mainile lui Iacobov si ale lui Marian Iancu, a luat la inceputul acestei luni o turnura interesanta. Un ditamai vicecancelar austriac a facut lobby pe langa autoritatile romane pentru ca RAFO sa intre

Saga rafinariei din Onesti, trecuta pe rand prin mainile lui Iacobov si ale lui Marian Iancu, a luat la inceputul acestei luni o turnura interesanta. Un ditamai vicecancelar austriac a facut lobby pe langa autoritatile romane pentru ca RAFO sa intre in portofoliul firmei CALDER-A, firma in spatele careia se ascund controversati oligarhi rusi.

Jurnalul National va prezinta, in premiera, dedesubturile acestei afaceri si motivele pentru care Hubert Gorbach, vicecancelarul de la Viena, s-a implicat in afacere.

MIZA. Rafinaria din Onesti inca datoreaza bugetului Romaniei mii de miliarde de lei, iar personajele care au stapanit-o pe rand, adica Marian Iancu, actualul patron al lui Poli Timisoara, si Corneliu Iacobov, au fost trimise in judecata pentru infractiuni ce includ si constituirea unui grup de crima organizata. In acelasi timp, firma olandeza Calder-A International, reprezentata de Todor Batkov, avocat bulgar si patron al clubului de fotbal Levski Sofia, incearca de luni bune sa achizitioneze rafinaria din Onesti. Jurnalul National a aratat in mai multe randuri ca Batkov reprezinta interesele lui Mikhail Chernoy, oligarh rus care a fost expulzat din Bulgaria, fiind considerat o amenintare la adresa securitatii nationale a tarii de la sud de Dunare.

La inceputul lui octombrie, Batkov s-a afisat la Bucuresti impreuna cu vicecancelarul austriac Hubert Gorbach. Acesta face parte din partidul Alianta pentru Viitorul Austriei (BZO), formatiune politica infiintata de politicianul austriac de extrema dreapta Jorg Haider.

Gorbach si Batkov s-au intalnit cu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, si au incercat sa-l convinga pe acesta sa dea unda verde preluarii RAFO de catre consortiul de firme din care face parte si CALDER-A.

CONTELE DE LA STASI. Aducerea vicecancelarului la AVAS are insa in spate un alt personaj controversat, numit Martin Shlaf. Austriacul Shlaf este asociat in firma bulgara de telefonie mobila MobilTel cu Todor Batkov, reprezentantul CALDER. MobilTel a apartinut lui Mikhail Chernoy, magnatul rus despre care spuneam ca a fost expulzat din Bulgaria. Mai mult, aceluiasi Chernoy i s-a interzis si accesul pe teritoriul Statelor Unite, fiind considerat unul dintre capii crimei organizate de la Kremlin.

PARTENERI. Shlaf este asociat cu Batkov la firma bulgara MobiTel


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.