Fundatia americana X-Prize ofera 10 milioane de dolari cercetatorilor care vor realiza harta genetica a unei persoane in zece zile si la un cost redus.

Oamenii de stiinta au creat deja harta genetica a unei persoane, dar aceasta realizare a durat mai multe luni si a costat milioane de dolari, fiind finantata din fonduri private si publice. Fundatia X-Prize premiaza cu 10 milioane de dolari pe oricine va reusi sa creeze o noua tehnologie care va permite decriptarea genomului unei persoane in timp record (zece zile) si la un pret convenabil, informeaza cotidianul francez Le Figaro.
OBIECTIV. Aceasta este cea mai mare recompensa acordata vreodata pentru o descoperire medicala. Obiectivul acestei investitii majore in medicina: prevenirea unor boli incurabile precum cancerul, boala Alzheimer, Parkinson, bolile autoimune.
Pentru a stimula si mai mult spiritul de competitie, fundatia X-Prize ofera un bonus de un milion de dolari echipei care va reusi sa contureze harta genetica a unor celebritati precum Larry King de la CNN, Paul Allen si Bill Gates, fondatori ai Microsoft, Larry Page, cofondator al Google.
Trei echipe de cercetatori s-au inscris deja in concurs. Este vorba despre laboratoarele VisiGen Biotechnologies din Houston, 454 Life Sciences din Connecticut si Westheimer Institute for Science and Technology in asociere cu Foundation for Applied Molecular Evolution and Firebird Biomolecular Sciences LLC din Gainesville. Expertii prevad o veritabila revolutie in medicina daca decodarea genomului uman va deveni un tratament de rutina.