De ce uriasului actor Amza Pellea, in momentul de glorie al carierei lui, a trebuit sa-i fie dublata vocea tocmai in rolul de varf, intruchipandu-l pe Mihai Viteazul. Amza Pellea a dat maretie si prestanta Voievodului Unirii, prin privirea lui se
De ce uriasului actor Amza Pellea, in momentul de glorie al carierei lui, a trebuit sa-i fie dublata vocea tocmai in rolul de varf, intruchipandu-l pe Mihai Viteazul.

Amza Pellea a dat maretie si prestanta Voievodului Unirii, prin privirea lui semeata de vultur, prin statura impozanta, dar vocea a trebuit sa fie a lui Emanuel Petrut, fiindca un polip aparut pe corzile vocale ale lui Amza ii maltrata glasul. Asistent univ. dr. Corina Mella de la clinica de ORL a Spitalului ""Sf. Maria"", explica faptul ca vocea placuta, profund catifelata este data de cavitatile fetei si mai putin de arhitectura corzilor vocale. Tenorii au de regula corzile vocale scurte. Exista mari soprane cu aceste corzi scurte, dupa cum canta superb soprane cu corzile vocale lungi. Daca omul are sinusuri mari, cavitati mari in nas, in arhitectura cerului gurii, aerul din aceste cavitati mari intra in rezonanta cu sunetele produse de corzile vocale si atunci vocea e profunda si placuta. Cand simtim vibratie in oasele fetei e un semn ca vorbim corect, ca ne-am educat vocea. De altfel, vocile frumoase ale cantaretilor, dar si ale actorilor, oamenilor de televiziune, profesorilor, deci vocile profesionistilor vocali au la baza indelungi ore de educare a vocii. In gatul fiecaruia exista o pereche de corzi vocale nu mai lungi de 2,5 cm, care se apropie si se departeaza printr-o miscare in plan orizontal. Dar aceste corzi au si o miscare in plan vertical, o miscare de finete a mucoasei si miscarea mucoasei are frecventa tonului vocii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.