Ieri s-au adunat in parcul Herastrau, la intrarea Charles de Gaulle, cativa dintre membrii Legiunii XV Apollinaris. Au facut demonstratii de lupta. Legionarii sunt unguri. Este vorba despre trupa specializata in reconstituirea luptelor purtate d

Ieri s-au adunat in parcul Herastrau, la intrarea Charles de Gaulle, cativa dintre membrii Legiunii XV Apollinaris. Au facut demonstratii de lupta.

Legionarii sunt unguri. Este vorba despre trupa specializata in reconstituirea luptelor purtate de legiunile romane, denumita chiar Legiunea XV Apollinaris. Grupul provine din Szombathely, Ungaria, care reprezinta antica Savaria.
ORA DE ISTORIE. Spectacolul a facut deliciul multor copii adusi in parc de parinti. Sau de profesoarele care au considerat mai interesanta o lectie de istorie in aer liber decat niste ore de recuperare a timpului pierdut in zilele dedicate francofoniei, la care multi ar fi fost absenti, chiar daca nu fizic. S-au bucurat la fel de mult tinerii indragostiti care si-au inceput week-end-ul cu o distractie de dimineata in parc. Si batranii obisnuiti cu iesirile la iarba verde, care nu au ratat spectacolul gratuit. Dar manifestarea nu a avut doar spectatori romani. Foarte incantate de ""soldatii romani"" erau patru italience venite in vizita la Bucuresti. Iar doi oameni de afaceri germani, care aflasera de eveniment din presa romaneasca, au venit de la ora 10:00 in parc, sa fie siguri ca nu pierd nimic. Demonstratiile au inceput putin dupa ora 11:00.
LENJERIE INTIMA? Legionarii s-au echipat chiar la intrarea in Herastrau, spre deliciul publicului. ""Ai vazut ce greu se imbracau? Ce grea era armura!"", se minuna una dintre mamicile care si-au adus copiii la demonstratie. Si, intr-adevar, armurile sunt grele. Nu doar cele ale romanilor, care luptau cu 1900 de ani in urma, ci si ale trupei de legionari din Herastrau. ""Sunt facute cu asistenti stiintifici si respecta originalul. Cantaresc peste 30 de kilograme"", ne-a explicat Catia Moldoveanu, muzeograf la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Oamenii au retrait cu adevarat istoria. Fiecare a incercat, apeland la cunostinte si imaginatie, sa se transpuna in trecut. Doua dintre doamnele profesoare, care urmareau cu mare interes soldatii cand acestia isi schimbau hainele, si-au adus imediat aminte de beneficiile lumii contemporane, in care lenjeria intima nu este o problema. Incercau sa-si imagineze cum traiau oamenii atunci fara asa ceva: ""Da, dar gandeste-te ca inainte nu aveau asa ceva, doamna. Ca si aia, cum ii cheama... scotienii"", a concluzionat una dintre ele, dupa 5 minute de discutii aprinse. Si totusi, ungurii nostri aveau...

LA POZE! Dar pe primul plan au fost fotografiile. ""Hai, doi colo si doi colo!"", se auzea din cand in cand din randurile adultilor care aveau rol de organizatori ai grupurilor de copii. Luptatorii si-au luat in primire rolul de ""exponate"" si inainte de demonstratiile de lupta si dupa. Zeci de copii, de parinti, de tineri indragostiti si de gura-casca s-au fotografiat pe rand cu ""ele"". Poze ""cu ursul"" s-au facut si la figurat, dar si la propriu, deoarece unul dintre legionari purta pe spate un frumos exemplar. Doar blana! Si era cel mai interesant din grup.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.