Cat face un metru de Dunare? Habar nu am! Dar 480? Asta stiu moldovenii, fratii nostri de peste Prut, pe care i-am putea numi fratii de peste Dunare. Sa incepem. ""480 de metri de Dunare egal Independenta"", spune primarul din Giurgiule
Cat face un metru de Dunare? Habar nu am! Dar 480? Asta stiu moldovenii, fratii nostri de peste Prut, pe care i-am putea numi fratii de peste Dunare.


Sa incepem. ""480 de metri de Dunare egal Independenta"", spune primarul din Giurgiulesti, Nicolae Tornea. 480 de metri de Dunare egal cu zero spun localnicii, care nu dau doi bani pe vecinatatea cu fluviul. ""Ne facem port, terminal petrolier, rafinarie, ca sa nu ne mai incurce ucrainenii"", spune Tornea. ""Nimeni nu traieste aici din pescuit! Numai din bisnita cu tigari si benzina, la Galati"", ne explica localnicii. Ce dilema! Cine sa mai intelega valoarea unui metru liniar de Dunare!
DILEMA. Dupa vreo 15-20 de minute de plimbare prin Giurgiulesti, imi dau seama ca dilema localnicilor e cu totul alta: Rusia sau Romania? Cei mai multi dintre localnici ne vorbesc stricat romaneste. Primarului i se spune sovietul satesc, iar zicalele noastre vechi romanesti s-au transformat peste noapte in vorbe de duh moldovenesti. Pe acoperisul primariei flutura un tricolor. Cu stema moldoveneasca, evident!
Primarul, un domn trecut de 50 de ani, cu un costum prafuit si sandale in picioare ne priveste sceptic. ""De la Antena 1 sunteti? Cel mai tendentios post posibil. Critica prea mult, domnule! Uitati-va la Mircea Badea, de exemplu, ce zice de toata lumea... Nu se poate!"" Ma uit la el, ma uit la portretul lui Voronin, atarnat deasupra biroului, si ii raspund ca asta e democratia. Raspunsul primarului ma trazneste. ""E, nu se face treaba asa! Pe vremea alorlalti nu erau emisiuni din astea..."" Gasim o scuza si ne intoarcem la Giurgiulestii. In centru ne intampina un panou urias - reclama la transfer de bani. In fotografie, un domn prost imbracat, langa o caruta. In coltul opus - nevasta si copilul. Sloganul: ""Acum ne trimite bani din Rusia. Comision de la 6 dolari"". Privim panoul in timp ce multi dintre localnici ne povestesc ca aproape jumatate de sat e plecat. In Franta, Italia... Restul povestii, cat se poate de reale, in seara aceasta, ora 19, la Observator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.