Daca nu vrei sa-ti iasa fire albe inainte de termen si sa ai un trai fericit alaturi de pisica ta, trebuie sa urmezi cativa pasi. Simpli, de altfel. Chiar si cea mai dulce pisica poate deveni brusc una rautacioasa si obraznica. Pentru o fel

Daca nu vrei sa-ti iasa fire albe inainte de termen
si sa ai un trai fericit alaturi de pisica ta,
trebuie sa urmezi cativa pasi. Simpli, de altfel.

Chiar si cea mai dulce pisica poate deveni brusc una rautacioasa si obraznica. Pentru o felina, actiunile distructive pe care le intreprinde sunt firesti, insa pentru cel care o hraneste pot deveni enervante si neplacute. Iar daca incepi sa tipi la ea sau sa o pedepsesti, faci exact ce nu-i place si nu ajungi la nici un rezultat pozitiv. Daca vrei sa-ti disciplinezi pisica atunci trebuie sa ai in vedere mai multi pasi. In primul rand, trebuie sa gasesti o alternativa si sa-i distragi atentia. Dar nu maine, ci imediat cum ai vazut ca se transforma intr-o mica bestie. ""Tratamentul"" se va dovedi ineficient daca nu-l aplici inca de la inceput. Nu e greu! De exemplu, un zgomot sau un sunet puternic o va opri in loc. Insa nu ridicati tonul. Nu suporta sunetele inalte. Pastrati totusi tonurile mai moi pentru momentele in care o recompensati.
EFICIENTA. O alta metoda de corectie este aplicarea unei mici doze de spray in directia ei. Desigur, exista si dezavantaje. Doar n-o sa umbli toata ziua cu spray-ul in mana s-o prinzi exact in momentul in care ""actioneaza""! Apoi, la unele pisici tehnica isi pierde eficienta dupa o vreme. Inlaturarea oportunitatii, iata alta modalitate de a-i tempera obrazniciile. Daca isi ascute ghearele pe canapeaua ta preferata sau iti escaladeaza perdeaua abia cumparata, atunci ai doua variante: ori o lasi sa se plimbe prin casa doar in prezenta ta, ori o inchizi intr-o incapere cu tot ce-i trebuie in cazul in care pleci de-acasa. In nici un caz insa sa n-o bati! Inrautatesti si mai rau lucrurile.

Tine minte - Bataia nu e o solutie!

O pisica neastamparata iti da mari batai de cap. E bine sa stii ca bataia nu e o solutie. Daca chiar te mananca palma, incearca totusi sa nu faci gestul pana la capat, ci doar sa o atingi usor sau sa o indepartezi gentil. Nu o brusca. Pisica ta nu te va mai privi cu ochi buni si ai putea strica o relatie buna cu ea. Va ajunge sa te urasca si va fugi imediat din bratele tale cand vei dori s-o mangai. Iar daca ai o pisica timida, pedeapsa fizica va inrautati si mai tare situatia. Tine minte ca atunci cand o lovesti, pisica va intelege ca o provoci, gestul in sine fiind tocmai motivul pentru care matele se iau la bataie. Daca o vei tot provoca astfel, vei sfarsi prin a-ti face tie rau, caci din punctul ei de vedere razboiul nu s-a terminat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.