Curtea Constitutionala a dat, ieri, chiar daca cu un vot destul de strans, unda verde pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR). Potrivit unui comunicat al institutiei, Curtea Constitutionala a stabilit, cu cinci voturi la patru,
Curtea Constitutionala a dat, ieri, chiar daca cu un vot destul de strans, unda verde pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR). Potrivit unui comunicat al institutiei, Curtea Constitutionala a stabilit, cu cinci voturi la patru, ca dispozitiile Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.33/2006 privind finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR) sunt constitutionale. Curtea a dezbatut, ieri, sesizarea de neconstitutionalitate a actului normativ mentionat formulata de 39 de senatori. Decizia Curtii era ultimul pas pentru finalizarea tranzactiei prin care banca austriaca Erste Bank a cumparat 61,88% din actiunile BCR. Tot ieri, presedintele Traian Basescu a promulgat actul normativ. La jumatatea lunii septembrie, Guvernul a prelungit, pentru a treia oara, cu o luna, de la 21 septembrie la 20 octombrie, termenul pentru finalizarea privatizarii BCR, avand in vedere ca nu a putut fi obtinuta o decizie din partea Curtii Constitutionale. Institutia nu s-a putut pronunta cu privire la sesizarea senatorilor intrucat, din cauza faptului ca un post era vacant din primavara, a existat o situatie de egalitate, patru membri votand in favoarea ordonantei, iar patru impotriva. Ulterior, a fost desemnat si cel de-al noualea judecator.
Astfel, pana pe 20 octombrie, Erste Bank trebuie sa vireze statului cele peste 2 miliarde de euro pe actiunile cumparate la BCR. Ieri, banca austriaca a anuntat ca tranzactia prin care va prelua BCR va fi definitivata in urmatoarele zile.
La sfarsitul anului trecut, banca austriaca a castigat licitatia de privatizare a celei mai mari banci romanesti, oferind 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii. Potrivit ordonantei pentru finalizarea privatizarii BCR, statul va acoperi eventuale prejudicii sau pierderi provenite din obligatiile bancii legate de Bancorex SA. Despagubirile acordate de stat vor fi acordate in limita a 50% din valoarea tranzactiei, respectiv 1,8 miliarde de euro, pana in anul 2013. La sfarsitul lunii iulie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a estimat la 900 de milioane de euro potentialul ajutor de stat in cazul Bancorex, absorbita de BCR in 1999.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.