De vreo doi ani incoace, retraiesc cu emotie jocurile copilariei in lumea atletismului romanesc. De la "da-mi-o mie, ia-ti-o tie!", "baba oarba", "baza", "v-ati ascunselea", la "capace" si "lapte gros", totul poarta amprenta naivitatii infantile. Sportul fiind, in fond, doar un joc. Treaba asta a fost amuzanta o vreme. Criza s-a transformat, insa, intr-un "brau" (pentru neavizati este destinat numai barbatilor) incins "pe batute". Cu accentele unei hore de muieri disperate de trecerea timpului care isi pun poalele in cap pe lalaitul unui lautar pilit care intoneaza fals: "fac doi pasi si-o saritura...". Parca personajele implicate ar fi taman bune la campania "un psiholog pentru linistea noastra"!
Cand iei in calcul faptul ca federatia in care se investeste de catre ANS (sau, cel putin, se investea pana acum un an) cel mai mare buget printre suratele cu aceleasi patalamale la mana, mai ca te ia cu fiori! Cat despre performante, asteptam Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru ca bruma de valori la seniori (in primul rand cei trei medaliati de la Atena) a tot trecut prin accidentari si recuperari nationale. Cu posibilitati si intarzieri specifice zonei mioritice. Iar din urma, n-as vrea sa vorbesc cu pacat, pana devine manzul cal de curse, e drum lung!
"Informez Adunarea Generala ca imi voi duce mandatul pana la capat", declara cu emfaza Ilie Floroiu, presedinte ales in primavara lui 2005, la intrunirea "ordinara" programata in vara acestui an. In conditiile in care pe tot acest parcurs constanteanul nu a facut nici un secret din faptul ca nu mai suporta tensiunea "federala". Jos palaria, daca a iesit tanda pe manda la balanta anuala de venituri si cheltuieli (procentul de la buget este peste 85%), chestie care mai mult ca sigur i-a acaparat toata energia, dar seful FRA s-a lasat lamentabil pe mana celor care s-au laudat peste tot ca l-au propulsat spectaculos in varf. Vorbind de echipa, fostul alergator de cursa lunga si-a numit colaboratori directi doar fosti. Adica, secretar general, Traian Badea (pe care l-a demis intre timp, fara vreo motivatie publica, FRA fiind singura federatie de rang "0" care activeaza in aceasta situatie de cateva luni), Constantin Mihail, director tehnic, si Marian Leon, contabil sef. Care schimbare?
Cu doua zile inaintea Consiliului Federal, lucrurile risca sa degenereze. Un scandal aparent inofensiv a aruncat in fata opiniei publice un personaj manat de orgolii si intretinut de lacomie: Titi Mihail. Tot constantean de fel, dar abil si uns cu toate alifiile. Care a decretat ca o cursa de peste 400 de metri nu este atletism. Jovialul ex-dinamovist, cu rang se zice, a spanzurat, ani de-a randul, in virtutea acestei idei, multe capete de alergatoare. Chiar daca la alegerile din 2005 a jucat la vreo trei. Floroiu va trebui sa ia miercuri o hotarare grea. Cu vreo trei posibilitati: renunta la leapsa pe scaune, in fine, cand eram copii ii ziceam pe ouate, adica il demite pe directorul tehnic, isca o scindare istorica in cadrul federatiei conform careia reprezentatii probelor lungi (alergarea pe bordura, cum o ironizeaza cineva) o sa ceara buget separat, sau pleaca acasa.
Cristina VLADU