Expertii Fondului Monetar International s-au intalnit, ieri, cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui comunicat al Guvernului, seful misiunii Fondului Monetar in Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe a apreciat ca politica fiscala a Execut
Expertii Fondului Monetar International s-au intalnit, ieri, cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit unui comunicat al Guvernului, seful misiunii Fondului Monetar in Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe a apreciat ca politica fiscala a Executivului, cresterea redusa a preturilor administrate si politica salariala au facut ca Romania sa aiba o evolutie economica excelenta in 2006. Expertii FMI sunt, insa, preocupati de cresterea deficitului de cont curent si au recomandat continuarea unei politici care sa tina deficitul bugetar si politica salariala in limite care sa incurajeze cresterea economica sanatoasa. In primele opt luni din acest an, deficitul de cont curent a crescut cu 43% comparativ cu perioada similara din 2005, ajungand la 4,8 miliarde de euro, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. Pentru acest an, autoritatile estimeaza un deficitul de cont curent de aproximativ 9% din PIB.
La randul sau, premierul Tariceanu a aratat, in cadrul intalnirii cu expertii FMI, ca nici politica fiscala nici cea salariala nu vor fi relaxate anul viitor. Deficitul bugetar din 2007 va fi de 2,5% din PIB, iar Guvernul va redistribui fondurile nefolosite de ministere in 2006 pentru finantarea de investitii derulate de alte ministere, pentru a evita ca acei bani sa alimenteze consumul, a mai spus primul-ministru.
Castigul salarial mediu brut va creste, anul viitor, la 1130 de lei, fata de 968 lei in prezent.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.