Infiintat in 1919 ca Liceu de fete ("Regina Maria"), trece prin toate fazele pe care le-a strabatut scoala romaneasca in secolul trecut: scoala medie, Liceul ėnr. 2i, liceu industrial, liceu teoretic. De la cele 6 clase cu care a inceput in 1919 a ajuns la 53 in care invata 1350 de elevi. Din 1974 are in paralel doua sectii: romana si germana materna, la toate cele trei cicluri (primar, gimnazial, liceal). Din 1998 a primit titlul de Colegiu National, pentru care il califica rezultatele si prestigiul, iar din 2004 a devenit scoala Europeana, in urma unei evaluari a Comisiei Europene din Romania.
Din toamna aceasta are un nou corp de cladire cu 16 sali de clasa, majoritatea dotate ca laboratoare moderne. Cladirea, realizata la standarde europene, a fost construita in timp record, putin peste un an, din august 2005 pana in septembrie 2006, prin finantarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, in cadrul programului de reabilitare a scolilor. Programul este cofinantat de Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si Consiliul local Cluj Napoca.
Imaginile ilustreaza inaugurarea, pe 14 septembrie, a noii constructii, in prezenta prefectului de Cluj, Alin Tise, a primarului Emil Boc, a inspectorului general Titiana Zlatior si a altor personalitati ale vietii publice si culturale clujene.