Educatia si cercetarea vor beneficia, in 2007, de cele mai mari alocatii bugetare, iar pensionarii, precum si angajatii din Justitie, Aparare si Politie vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate (CASS), a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. "La nivelul Guvernului, in aceasta saptamana vom avea o reuniune speciala dedicata aprobarii bugetului pe 2007. Inainte de aceasta, am avut astazi (luni - n.r.) o prima discutie pe cateva chestiuni importante din buget. Pot sa va spun ca va fi un buget care va sustine directiile strategice pe care le-am stabilit la nivelul Guvernului", a afirmat Tariceanu, la finalul sedintei Comitetului Executiv al PNL. Potrivit premierului, educatia si cercetarea vor beneficia de cele mai mari alocatii bugetare. "Vom ajunge, probabil, la peste 5% pentru educatie. De asemenea, vom avea alocari foarte mari pentru sanatate", a spus seful Executivului, citat de Mediafax. Potrivit ultimei variante de buget, pentru invatamant sunt estimate cheltuieli de 8,5 miliarde de lei, iar pentru sanatate si cultura sunt prevazute costuri de la bugetul de stat de 2,1 miliarde de lei, respectiv de 1,1 miliarde de lei.
Si liderul PD, Emil Boc, a anuntat, ieri, ca democratii vor ca proiectul legii bugetului de stat pe anul 2007 sa prevada alocarea a 6% din PIB pentru invatamant si sa reflecte desfiintarea serviciului militar obligatoriu.
Pensiile nu vor fi afectate
Tariceanu a mai precizat ca pensionarii vor plati contributii pentru asigurarile de sanatate. "Am discutat si o chestiune care mi se pare presanta: la nivelul Guvernului s-a hotarat ca contributiile pentru asigurari de sanatate sa fie platite inclusiv de pensionari. Tin insa sa subliniez ca pensionarii nu vor trebui sa scoata nici un ban din buzunar, in buget vor fi prevazute sume care vor acoperi contributiile lor de sanatate", a afirmat Tariceanu. De altfel, potrivit Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pensionarii cu pensii mai mari de 9 milioane de lei sunt obligati sa contribuie la fondul de asigurari de sanatate cu 6,5% pentru sumele ce depasesc 900 RON (9 milioane de lei), iar de la 1 ianuarie 2007, toti pensionarii, indiferent de valoarea pensiilor, vor contribui la sistemul de asigurari de sanatate. Insa, pentru cei cu pensiile mai mici de 900 RON contributiile la fondul de sanatate vor fi acoperite de la bugetul satatului. Practic, pensiile vor fi majorate cu 6,5% iar acesti bani se vor duce la fondul se asigurari.
Fara favoritisme
Potrivit premierului, sunt vizate si alte categorii de populatie pentru plata contributiilor de sanatate. "Din moment ce pensionarii vor contribui cu fonduri la constituirea bugetului sanatatii, mi se pare absolut anormal sa permitem in continuare ca o serie de categorii socio-profesionale sa fie privilegiate si sa nu plateasca aceste contributii. Ma refer aici, in primul rand, la cei care lucreaza in sistemul apararii, in politie, in domeniul justitiei, judecatorii si procurorii, toate aceste categorii profesionale avand, dupa cum se stie, salarii foarte mari si nu cred ca ne mai putem permite acest lucru", a declarat primul-ministru, citat de Rompres. Tariceanu a precizat ca majorarea pensiilor, in 2007, va trebui sa ajunga la un nivel de peste 19%. "Vom discuta maine (marti - n.r.) problemele referitoare la pensii, majorarea care urmeaza sa se faca in 2007 si care, tinand cont de cresterea salariului mediu pe economie, va trebui sa ajunga la un nivel de peste 19%", a mai spus premierul. Emil Boc a sustinut si el ca legea bugetului de stat pe anul 2007 trebuie sa prevada cresterea cu 19% a pensiilor, ceea ce reprezinta o majorare a sumei alocate acestui domeniu de la 118.000 de miliarde de lei pana la 223.000 de miliarde de lei.
Macovei il contrazice pe premier
Ministerul Justitiei sustine ca judecatorii si procurorii platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate, dezmintind astfel informatia furnizata de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, potrivit careia magistratii ar avea un statut privilegiat. "Informatia furnizata de primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, este nereala. Procurorii si judecatorii, precum si persoanele asimilate magistratilor platesc contributia pentru asigurari sociale de sanatate", se arata intr-un comunicat de presa. Reactia MJ vine in urma declaratiei premierului potrivit careia pensionarii, precum si angajatii din justitie, aparare si politie vor fi obligati sa plateasca asigurari de sanatate. In replica, MJ arata ca "dispozitiile articolului 79, alineatul 5 din Legea 303/2004, prevad plata acestei contributii: Judecatorii si procurorii in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale". (C.S.)