Ancheta in cazul fostului presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR), ex-deputatul Vasile Ioan Savu, a fost extinsa de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Savu es
Ancheta in cazul fostului presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR), ex-deputatul Vasile Ioan Savu, a fost extinsa de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Savu este suspectat de fapte de coruptie care ar fi fost savarsite in perioada in care a detinut functiile de presedinte in cele doua structuri sindicale. Actualul presedinte executiv al Ligii Sindicatelor Miniere, Marian Holban, a declarat ca, pe parcursul saptamanii trecute, procurorii DNA Bucuresti au fost in Valea Jiului, ridicand mai multe documente din perioada in care Savu era presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiulu. "Mi-au solicitat sa le pun la dispozitie actele ligii din anii 2003 si 2004 si au audiat mai multe persoane", a spus Holban.
Vasile Ioan Savu a fost trimis in judecata de catre anchetatorii DNA intr-un dosar in care este acuzat de fals si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata.
Potrivit procurorilor DNA, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, fostul deputat si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de ceilalti sindicalisti pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile sindicatelor, sume pe care ulterior si le-ar fi insusit. Spre exemplu, acesta i-a determinat pe liderii unor organizatii sindicale afiliate la Liga Sindicatelor Miniere sa semneze dispozitii de plata in alb care atestau ca ei ar fi primit diferite sume de bani, care ulterior au ajuns la el. Anchetatorii sustin ca prejudiciul cauzat depaseste cateva miliarde de lei vechi, iar pentru a oferi o aparenta de legalitate Savu a falsificat acte ale celor doua organizatii sindicale. Fostul deputat mai este acuzat ca a incasat deconturi de aproape un miliard de lei, in baza unor documente justificative false, din deplasarile pe care le-a efectuat in strainatate in delegatii oficiale. Nu in ultimul rand, Vasile Ioan Savu a mai fost acuzat ca a intermediat un contract de peste patru miliarde de lei ce a avut ca obiect detergentii folositi la spalatoria de la unitatile miniere. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.