Deficitul bugetar din acest an va fi de 6,5% din PIB, prin includerea despagubirilor acordate potrivit legilor proprietatii, a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, transmite Mediafax. "La deficitul de 2,5%, re
Deficitul bugetar din acest an va fi de 6,5% din PIB, prin includerea despagubirilor acordate potrivit legilor proprietatii, a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, transmite Mediafax. "La deficitul de 2,5%, reprezentand diferenta dintre cheltuieli si venituri la bugetul de stat, am adaugat, asa cum se procedeaza contabil, si despagubirile pe care statul roman trebuie sa le acorde in virtutea legilor proprietatii. Asa se face ca am ajuns la un deficit de 6,5%", a afirmat Vosganian. Senatorul liberal a adaugat ca, teoretic, deficitul putea fi esalonat pe mai multi ani, pe masura ce despagubirile erau acordate, dar in aceasta situatie exista riscul incalcarii prevederilor Tratatului de la Maastricht, care limiteaza deficitele bugetare pentru statele membre UE la maxim 3% din PIB. "De asemenea, includerea despagubirilor in deficitul din acest an reflecta si vointa politica de a onora aceste despagubiri", a spus Vosganian. El a sustinut ca deficitul rezultat din acordarea despagubirilor nu va afecta rata inflatiei, intrucat nu sunt cheltuieli publice.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca tinta privind deficitul bugetar din acest an ramane la 2,5% din PIB. Referindu-se la bugetul din 2007, Vladescu a spus ca deficitul se va inscrie in parametrii Tratatului de la Maastricht. Dupa primele opt luni din acest an, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 5,29 miliarde de lei, reprezentand 1,6% din PIB, rezultat din venituri de 68 miliarde de lei si cheltuieli de 62,7 miliarde de lei. Proiectul de buget pentru 2007 ar urma sa fie discutat in urmatoarea sedinta de Guvern. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.