Vizita presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, in Israel ar putea fi amanata de criza provocata de un nou vandalism comis la Manastirea greceasca din Valea Crucii din Ierusalim. Deasupra portretului Sfantului Serapion se aflau doua inscrisuri religioase, in limbile georgiana si greaca. Inscrisul georgian a fost acoperit cu vopsea de persoane necunoscute. Nu e pentru prima oara cand se incearca distrugerea vestigiilor religioase si istorice ale Bisericii Georgiene din Ierusalim. Scandalul provocat de distrugerea, in urma cu doi ani, a portretului marelui poet si umanist georgian Sota Rustaveli de pe un perete al Manastirii din Valea Crucii e inca un dosar deschis. Poetul national al Geogiei, Rustaveli, a trait in secolul XII si poemul sau "Viteazul in piele de tigru" are valoare universala. La Manastirea Crucii se afla unica pictura care ii reprezinta chipul. Georgienii au protestat, s-au adresat la UNESCO si nu au fost multumiti ca Israelul a restaurat pictura. Ei cerusera ca specialisti georgieni sa participe la restaurarea picturii avariate, dar Ierusalimul nu le-a permis.
Autoritatile israeliene ar putea sa le aprobe cererea, dar problema e cum vor intra si vor lucra specialistii georgieni in interiorul Manastirii din Valea Crucii. Pana pe la sfarsitul secolului 19, Biserica Georgiana detinea multe pamanturi si cladiri in zona Ierusalimului si in Israel, dar a fost obligata sa le predea Patriarhiei Grecesti. Acum exista temeri ca Georgia va imita modelul rusesc si va pretinde retrocedarea vechilor sale pamanturi si cladiri. In ultimele luni, presedintele Putin a inscris pe agenda sa recapatarea pamanturilor si a cladirilor din centrul Ierusalimului care au apartinut Rusiei si Bisericii Ruse. Patriarhul Ortodox Grec din Ierusalim nućare nici-o autoritate oficiala daca nu se bucura de recunoasterea oficiala a Israelului. Lucrurile s-au complicat dupa alegerile pentru tronul patriarhului. La Ierusalim, domnesc acum doi Patriarhi, care nu se inteleg intre ei si se dusmanesc de moarte. Irineus, devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Grecesti, a fost recunoscut de Statul Israel, dar e respins de intreaga lume ortodoxa greceasca, iar investitura Patriarhului Teophilus, recunoscuta de Atena, nu a fost aprobata de guvernul israelian. Noul conflict georgiano-grecesc tulbura linistea crestina din Ierusalim, autoritatile israeliene avand tot interesul sa se ajunga la o rezolvare amiabila intre parti. Tbilisi vede insa altfel lucrurile. Dupa cazul Rustaveli, noul vandalism reprezinta expresia unei politici deliberate a ortodocsilor greci de distrugere a tuturor valorilor georgiene din Tara Sfanta. Arhiepiscopul Aristacus, secretarul general al Patriarhiei Ortodoxe Grecesti din Ierusalim, respinge acuzatiile Georgiei. Shabtai Tzur, ambasadorul israelian la Tbilissi, a fost invitat la Ministerul de Extrene al Georgiei si i s-a inmanat o scrisoare de protest. In paralel, la Ierusalim, Lasha Givanie, ambasadorul georgian in Israel, a cerut autoritatilor israeliene sa impiedice "distrugerea mostenirii culturale si istorice georgiene din Ierusalim".
Siria nu exclude un razboi cu Israelul
Posibilitatea unui razboi impotriva Israelului nu poate fi exclusa, iar Siria se pregateste pentru aceasta eventualitate. Declaratia a fost facuta, ieri, de presedintele sirian Bashar al-Assad, care a spus ca "prevedem o agresiune israeliana". "Toata lumea stie ca Israelul este o putere militara si ca este ajutat in mod direct de Statele Unite. Nimeni nu ezita sa-si apere tara, daca aceastaćeste vizata de o agresiune. Trebuie sa fim oricand pregatiti", a spus Assad. "De cand Israelul a renuntat la procesul de pace, in special odata cu sosirea la putere a guvernului Ariel Sharon, Siria a inteles ca nu va fi pace in viitorul apropiat", a adaugat presedintele sirian. El a oferit ca exemplu rezistenta miscarii Hezbollah fata de ofensiva israeliana lansata la 12 iulie in Liban, dupa capturarea de catre miscarea siita libaneza a doi militari israelieni. Declaratiile presedintelui sirian "trebuie luate in serios", a apreciat, in replica, Amos Gilad, consilier politic al ministrului israelian al Apararii, Amir Peretz, inlaturand insa orice "amenintare concreta".(D.E.)