Italia cu mici si bere

In centrul orasului, milanezii traiesc separat de imigranti. La periferie, romanii impart cu moldovenii si ucrainenii pungile de seminte si conservele cu pate. Intr-o parcare din suburbia Cascina Gobba, autocare din Romania fac popas la Milano.

Cine merge cu metroul la ""parcul romanilor"" isi tine banii in san si gentile legate cu zeci de fermoare. Mai putin o italianca, plangand ca baietii rromi i-au furat portofelul. ""Ce pot sa fac eu, zice gardianul statiei, cu mainile in buzunare. Daca le dau pumni, ma baga la inchisoare, ca-s minori. V-am avertizat ca sunt hoti de buzunare."" Mai tarziu, copiii cu portofelul apareau in parc, la masa unde tiganca ghicea viitorul in palma imigrantilor. Urechile unui tanar cu ochi albastri ascultau ciulite povestile ghicitoarei: ""Gura ta rade, dar inima iti plange. Ai sa ai mare necaz maine la ora doua. Pune zece euro, sa vedem daca ai sa scapi! O sa fie mare cumpana la viata ta. Maine, la granita"". Imigrantul scoate banii, care dispar pe sub fustele colorate, iar tiganca prezice mai departe.
PERIFERIC. In poarta parcarii, femei imbrobodite vand pungi de seminte de floarea-soarelui. Romanii prefera semintele mari, pestrite si tari, iar ucrainenii cumpara samburi negri, mici si moi. Moldovenii, la mijloc, mananca scrumbii. Pe terasa, taciunii abia au prins a scoate fum, carnea de mici sfaraie pe gratar si un burtos intreaba ce mai zic ziarele din tara. Vanzatorul, asezat la volan, ii arata plictisit titlul ""Basescu vrea din nou anticipate"" si face semn spre capota masinii, unde zac la soare ziare si reviste din Romania - 1 euro bucata. Musteriul cumpara o bere, zice ""da-i in ma-sa cu politica lor"" si trage mai spre el tava cu micii fripti - 1 euro bucata. La masa, romanii au verva, discuta cunoscuti cu necunoscuti. Insa, odata iesiti din parcare, fiecare se inchide in cochilia lui si are teama sa isi intinda mana unul altuia.
CENTRAL. Mai spre vest, pe strazile din preajma Domului, italienii ies la plimbare in pauza de pranz. Restaurante elegante, trotuare spalate, chioscuri de ziare cochete stau la dispozitia milanezilor suplii, imbracati lejer sau la patru ace. Acum incepe ""aperitivul milanez"" - mancare fara gust, dar pe saturate. Tineri si batrani iau loc la terase, povestesc despre ""Saptamana modei"", despre cum le-au crescut actiunile de la bursa sau cum le-au spart imigrantii apartamentul. Localnicii savureaza ""aperitivele milaneze"", platesc sase euro pentru un pahar cu vin sau cocteil si mananca gratis din platourile cu friptura, branza si fursecuri. Cufundati in canapele, localnicii asculta muzica de club, baga in ei carnati, salata si cartofi. Apoi rand pe rand merg la toaleta cu oglinzi, unde isi aranjeaza esarfa sau cravata.
Clientii din restaurante sunt milanezi de rand, adica italieni bogati, pentru care romanii lucreaza cu ziua ca zidari sau badante (femei de serviciu). In parcare la Cascina Gobba, soferii cantaresc bagaje
la 2 euro/kg, imigrantii isi umplu burtile cu bere si scuipa seminte in drum spre toaletele de plastic, unde isi privesc chipul aspru intr-un ciot de oglinda sparta.
DE FIRMA. Printre negustorii de scrumbii si pate de ficat, un tanar vinde haine cu 50 de euro bucata. ""Le-am cumparat din centru. Toata lumea ma stie ca aduc marfa de firma"", spune baiatul, care isi ascunde privirea dupa ochelari de soare mari cat doua roti de cascaval. In jurul lui misuna flacai si fete, vorbind cu accent banatean sau moldovean, vor sa incerce bluze, camasi ori pantaloni cusuti cu fir de Milano.

ACASA. Suceveni, bucuresteni, ardeleni trimit bagaje grele