Circulatie oprita
Traficul rutier pe Sos Bucuresti-Ploiesti, intre Piata Presei Libere si Bd. Aerogarii, a fost inchis azi-noapte, la ora 00.00, si va ramane asa pentru o perioada de 10 zile, din cauza unor lucrari de reabilitare a liniei de cale ferata Bucuresti-Constanta, informeaza Primaria Capitalei. In perioada respectiva, circulatia autovehiculelor este deviata atat prin Bd. Aviatorilor - Str. Nicolae Caranfil - Bd. Aerogarii, cat si prin Bd. Poligrafiei - Pasajul Jiului - Str. Baiculesti - Sos. Straulesti - Bd. Ion Ionescu de la Brad. Dirijarea traficului pe rutele ocolitoare se va realiza prin indicatoare rutiere specifice, se precizeaza in comunicat. Primaria Capitalei si Brigada de Politie Rutiera recomanda conducatorilor auto sa circule cu atentie si sa respecte semnalizarea temporara montata in zona. (Magda SEVERIN)
Tariceanu discuta cu FMI
Premierul Tariceanu incepe astazi discutiile consultative cu expertii Fondului Monetar International (FMI), la un an de la esuarea negocierilor pentru continuarea acordului stand-by pe fondul solicitarilor institutiei financiare de revizuire a politicii bugetare, respinse de autoritati. Tariceanu va primi, la Palatul Victoria, o delegatie a Fondului Monetar International (FMI) condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe, aceasta fiind prima intalnire intre seful Guvernului si fostul negociator-sef al FMI cu Romania, dupa incetarea acordului stand-by. La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare. FMI a criticat politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru a limita deficitul bugetar. Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006, iar relatia Romaniei cu FMI continua prin colaborari curente cu expertii institutiei. (A.G.C.)
Scoli incalzite cu pompa
Cateva scoli din tara vor fi incalzite, in aceasta iarna, cu un combustibil neconventional - pompele de caldura - in cadrul unui program pilot al Ministerului Administratiei si Internelor. Zece scoli din intreaga tara au fost selectate pentru a fi incalzite cu ajutorul combustibilului neconventional, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, Mircea Nicu Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, informeaza Mediafax. Pompele de caldura functioneaza pe sistemul captarii caldurii eliminate de apa din panza freatica, in momentul in care este adusa la suprafata, in anotimpul rece. "Daca programul-pilot va da roade, il vom extinde in toata tara. Se amortizeaza in trei ani si scapi de problemele cu combustibilii conventionali", sustine Toader. Selectionarea scolilor a fost facuta de Asociatia Comunelor din Romania, in judetul Galati comuna Cudalbi fiind printre beneficiari. "Pana la sfarsitul anului vom avea o mostra de incalzire moderna, cu pompa de caldura. O asemenea instalatie, care deserveste 16 clase, costa in jur de zece mii de euro", a mai spus Toader. (C.S.)
Case pentru medici
Locuintele ANL destinate tinerilor medici rezidenti de la Spitalul Colentina sunt finalizate, dar nu pot fi inca repartizate, deoarece nu este constituita comisia de analiza a dosarelor depuse. Primaria Sectorului 2 a transmis, de mai mult timp, instiintari catre Directia de Sanatate Publica si Ministerul Sanatatii pentru a-si desemna reprezentanti in aceasta comisie, insa nu a primit nici un raspuns. ANL a finantat constructia celor 100 de locuinte in curtea Spitalului Colentina, iar Primaria Sectorului 2 s-a ocupat de asigurarea serviciilor de utilitati publice. "Nu putem stabili ordinea de prioritati pentru solicitanti pana cand nu se formeaza comisia. Locuintele nu pot fi atribuite pentru ca nu cunoastem situatia reala a solicitantilor. Sunt depuse pana in prezent circa 200 de cereri", au anuntat reprezentatii Serviciului spatiu locativ din cadrul Primariei Sectorului 2. Cele 100 de locuinte vor beneficia de parcari, alei de acces, centrala termica proprie. Unitatile locative sunt de tip garsoniera (30, de cate 45 mp), 20 garsoniere (46 mp) si 50 de apartamente cu doua camere (58 mp). (Magda SEVERIN)
Campanie ARCE
Agentia Romana pentru Conservarea Energiei - ARCE organizeaza, in perioada octombrie-noiembrie 2006, o campanie de promovare a eficientei energetice pentru municipalitati. Aceasta campanie are ca principal obiectiv promovarea unui nou instrument financiar destinat atragerii de investitii private in sectorul public, instrument numit Finantarea cu a Treia Parte (TPF), aplicabil prin doua abordari principale: Contractul de Performanta (EPC) si Contractul de Alimentare cu Energie (EDC). Investitiile sunt rambursate prin valoarea energiei economisite, iar contractul se incheie intre municipalitate, ca proprietar al unor instalatii care au nevoie de reabilitare, si o Companie de Servicii Energetice (ESCO). Principalele avantaje ale acestui nou mecanism sunt capital minim pentru investitii, economii garantate de energie, reducere de emisii de CO2, obtinerea tuturor serviciilor de la o singura sursa, preluarea riscului tehnic si financiar de catre ESCO. "Consideram ca realizarea unei piete de servicii energetice in Romania, alaturi de piata de energie, recent creata, constituie un obiectiv important pentru care vor fi necesare o serie de facilitati, care sa le permita atat companiilor, cat si municipalitatilor sa depaseasca dificultatile inerente in aplicarea unui mecanism complex, dar fascinant prin efectele sale asupra reducerii costurilor energetice si asupra protectiei mediului", se arata intrun comunicat al ARCE. (G.M.)