Am primit la redactie, cu ceva vreme in urma, un material extrem de interesant privind cauzele degradarii constructiilor. Un articol dedicat acestui subiect va aparea in numarul viitor al suplimentului si pentru a-l semnala vreau sa atarg atentia cit
Am primit la redactie, cu ceva vreme in urma, un material extrem de interesant privind cauzele degradarii constructiilor. Un articol dedicat acestui subiect va aparea in numarul viitor al suplimentului si pentru a-l semnala vreau sa atarg atentia cititorilor asupra fondului problemei. Degradarea constructiilor, o actiune lenta si implacabila, are mai multe cauze, dincolo de uzura normala pentru orice exista pe acest pamant. Orice constructie presupune inglobarea unor materiale si cheltuieli de manopera in scopul final de a asigura exploatarea pe o perioada indelungata de timp, in totala siguranta. Societatea a creat organisme specializate care au obligatia de a supraveghea si de a cuantifica gradul de degradare pe anumite perioade de timp, ba mai mult, si datoria de a incerca sa incetineasca procesul asigurand conditiile tehnice si de mediu optime.
Toate aceste obligatii revin in mod implicit si factorilor angrenati in realizarea constructiilor, incepand de la conceptie (proiect) si continuand cu realizarea lor materiala, cu utilizarea si chiar cu postutilizarea.
In acest moment, din motive pe care nu le voi enumera aici, in toata tara exista un numar foarte mare de constructii ajunse intr-un stadiu de degradare avansat, fenomen ingrijorator cu implicatii economice majore si cu efecte psihologice incalculabile asupra utilizatorilor cladirilor respective. Cine incearca sa neglijeze ori sa escamoteze acesta realitate da dovada de iresponsabilitate. Atitudinea corecta este aceea de a analiza corect si obiectiv starea de fapt, luand in considerare legislatia in vigoare (ce va trebui grabnic racordata la normele europene), constatarea defectelor existente, determinarea cauzelor care le-au generat si gasirea celor mai bune solutii tehnice si financiare pentru remediere si consolidare. Neintretinerea corecta si nerepararea la timp a deficientelor in constructii pot atrage consecinte tragice, iar guvernantii si autoritatile locale trebuie sa impiedice acest fenomen. Asa cum am spus la inceput, vom reveni asupra subiectului cu date concrete si semnaland care sunt cauzele principale ale degradarii constructiilor, precum si parghiile pentru atenuarea sau inlaturarea lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.