Aparent, oficialii statelor vest-europene nu tin cont de dorintele popoarelor din tarile lor - care formeaza, culmea! chiar propriul electorat - in masura in care decid integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca sondaje de opi
Aparent, oficialii statelor vest-europene nu tin cont de dorintele popoarelor din tarile lor - care formeaza, culmea! chiar propriul electorat - in masura in care decid integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca sondaje de opinie in randurile populatiei vestice au evidentiat o impotrivire zdrobitoare fata de primirea romanilor si bulgarilor in clubul european. Cum ar veni, liderii vest-europeni risca oprobriul electoratului propriu de dragul Romaniei!
Nimic mai fals decat asemenea interpretari! Liderii politici vest-europeni sunt, dimpotriva, extrem de dedicati intereselor tarilor si conationalilor lor. Numai ca privesc lucrurile pe un termen ceva mai lung decat imediatul cotidian. Romanii nu constituie amenintarea locurilor de munca pentru muncitorimea occidentala si nici chiar cei care, acceptand orice munci precum si remunerari mult mai scazute, strica indirect esafodajul privilegiilor sociale dobandite de aceasta muncitorime aproape aristocratizata tocmai de respectivele privilegii. Dimpotriva, romanii, alaturi de alti est-europeni, acopera deficitul sever de forta de munca din Vest, estimat la circa 30 milioane de persoane in urmatorii 10 ani. Nemaivorbind de faptul ca sunt albi, crestini si nu poarta grenade la cingatoare. Romania nu este tara care papa banii cotribuabililor vestici pe reforme pe care de fapt nici nu le face. Este, dimpotriva, piata care scoate din satietate pietele vestice si economiile occidentale din lancezeala. Cat despre transferurile de bani vest-europeni catre Romania, dar si catre alte tari mai sarantoace din Est, contribuabilii vestici ar trebui sa fie constienti, daca nu sunt bine informati, ca statele lor, si indeosebi capitalul din acestea, au grija sa intoarca acasa castiguri care depasesc substantial sumele avansate. Si n-ar trebui cumva sa huleasca dizgratiata Romanie, deoarece deja capitalul vest-european i-a preluat acesteia sub control intreaga axa majora a economiei si, cu toate ca a trecut putin timp de la aceasta preluare, transferurile financiare dinspre si inspre Uniunea Europeana nu sunt deloc in favoarea Romaniei.
Daca vest-europenii isi vor pierde slujbele nu va fi din cauza invaziei romanilor si altor est-europeni, ci din cauza invaziei produselor asiatice mult mai competitive. Daca muncitorimea aristocratica vestica isi va pierde privilegiile, aceasta se va intampla nu din cauza extinderii spre Est a Uniunii Europene, ci din cauza faptului ca sistemul privilegiilor sociale nu mai poate rezista fara schimbari in conditiile globalizarii.
Vazand ca pierde teren in competitia mondiala, nucleul constitutiv al Uniunii Europene cauta mentinerea pozitiilor tocmai prin extinderea spre Est, care ofera noi piete si noi brate de munca. Unirea fortei de munca ieftine din Est cu tehnologia si capitalul din Vest constituie sansa Uniunii Europene. Estul este sangele proaspat pentru Vestul imbatranit demografic-economic.
Liderii vest-europeni inteleg perfect aceste lucruri si actioneaza in consecinta. O mare parte din populatia din Vest nu intelege sau poate chiar nu vrea sa inteleaga acest lucru, pentru ca se simte potential afectata.
Pentru Romania nu exista alternativa la UE, dar si UE are nevoie de Romania, asa cum este aceasta. Ca Romania merita ori nu sa intre in clubul european sau ca este ori nu pregatita pentru aceasta constituie moduri gresite de a pune problema, intrucat asemenea lucruri nu intereseaza de fapt pe nimeni!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.