Importanta si utilitatea profesiei de avocat pentru sistemul judiciar sunt, astazi, in atentia opiniei publice si a magistratilor din toata tara. Vor lucra astazi, la instante si parchete, sau nu vor lucra avocatii barorurilor clasice, conduse de Cal
Importanta si utilitatea profesiei de avocat pentru sistemul judiciar sunt, astazi, in atentia opiniei publice si a magistratilor din toata tara. Vor lucra astazi, la instante si parchete, sau nu vor lucra avocatii barorurilor clasice, conduse de Calin Zamfirescu? Ieri au fost mediatizate vesti potrivit carora in anumite baroruri din tara se va lucra intr-un regim special. Un reprezentant al Uniunii Nationale a Barorurilor din Romania (UNBR) a declarat, pentru ziarul nostru, ca "nu este vorba de o greva, ci de un protest profesional, determinat de functionarea avocatilor paraleli". "Am inteles de la colegi ca in anumite baroruri din tara, cum ar fi Cluj sau Constanta, se va asigura asistenta. Avocatii nostri vor intra in instante si parchete, in cazul dosarelor cu emiteri de mandate sau prelungiri de mandate de arestare preventiva". Asa cum a anuntat, inca de vineri, UNBR-ul lui Calin Zamfirescu a interzis intrarea in parchete si in instante a avocatilor clasici, timp de o saptamana, ca forma de protest impotriva faptului ca Ministerul Public nu a actionat pentru a ilegaliza barourile paralele, cunoscute initial sub numele de "Baroul Constitutional Roman".
"Vom intra
in instante"
Decanul barourilor paralele, avocatul Pompiliu Bota, a declarat si el "razboi profesional" grevei anuntate de UNBR. Bota si-a sfatuit ieri colegii de barou paralel sa sparga "barajele umane" (zidurile vii) constituite de UNBR la intrarea in fiecare parchet si instanta din tara. Politia si Jandarmeria au intrat si ele in alerta, incepand de astazi pentru a rezolva eventualele confruntari (chiar fizice) intre cele doua structuri avocatesti. Bota isi sustine astfel demersul de astazi: "Noi vom intra in instante si parchete, unde vom asista si pe cei arestati, si pe cei carora li se prelungeste mandatele, si pe cei retinuti de procurori. Ne intrebam insa cum va ramane cu protocolul semnat de Uniunea lui Zamfirescu cu Ministerul Justitiei, o institutie a statului de drept cu care nu te poti juca de-a greva pe probleme interne ale profesiei de avocat. Avocatii lui Zamfirescu si Iordanescu sunt suparati rau de tot din cauza lipsei de reactii a autoritatilor, care ne-au lasat sa profesam avocatura. Dar in ultimii patru ani, procurori din toata tara au emis 96 de solutii NUP la plangerile UNBR, confirmate deja de 53 de ori de judecatori, prin hotarari care au putere de lucru judecat. Daca UNBR va face greva anuntata, voi dovedi public ca avocatii lui Zamfirescu isi pacalesc clientii, carora le-au incasat onorariile pentru aparare. In acelasi timp, printr-o astfel de greva ilegala, UNBR atenteaza la siguranta ordinii publice. Este un santaj si o presiune ordinare exercitate asupra statului de drept si asupra magistratilor. Una peste alta, acest razboi al declaratiilor se poate lasa cu violente sau doar cu o tulburare verbala a sistemului judiciar. CSM si-a exprimat cu o luna in urma punctul de vedere, dupa o intalnire informala cu UNBR, precizand printr-un comunicat ca numai potrivit legii 51/1995, referitoare la profesia de avocat se pot rezolva conflictele aparute intre cele doua barouri. Amintim ca noul procuror general, Laura Kovesi, a dat asigurari ca procurorii vor solutiona corect plangerile penale formulate de reprezentantii UNBR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.