Piata traficului de carne vie din Europa continua sa se diversifice capatand caracter abominabil. Cererile clientilor depasesc uneori orice imaginatie, iar proxenetii trebuie sa gaseasca modalitati prin care sa le satisfaca. Spre exemplu, ultima "
Piata traficului de carne vie din Europa continua sa se diversifice capatand caracter abominabil. Cererile clientilor depasesc uneori orice imaginatie, iar proxenetii trebuie sa gaseasca modalitati prin care sa le satisfaca. Spre exemplu, ultima "moda" in Italia este sexul cu femei insarcinate. Astfel, in prezent, traficantii din Romania cauta tinere aflate la inceputul sarcinii, pe care sa le trafice in Italia. Cum "marfa" este insa una rara, traficantii adopta metode specifice unor degenerati care ar trebui izolati de societate. Ei isi lasa victimele insarcinate, iar in momentul in care sarcina este vizibila, fata este buna de vandut. Pana acum victimele erau rupte in bataie daca ramaneau gravide, fiind obligate sa avorteze. Timpurile s-au schimbat. De regula romanii se feresc sa intre in astfel de combinatii, sa ofere clientilor fete insarcinate. Ei doar le lasa gravide, iar apoi le vand cu sume cuprinse intre doua mii si patru mii de euro traficantilor albanezi. Acestia din urma le scot pe fete pe strada. Cele mai multe romance ajunse in asemenea situatie provin din Galati si Bucuresti. Chiar presa italiana a relatat astfel de cazuri. Tinerele gravide, adesea minore, fac trotuarul in popularul cartier Sampierdarena din Genova. Ele lucreaza pana ajung cu cateva zile inainte de a naste, pentru a-i satisface pe clientii cei mai abjecti, fiind adevarate mine de aur pentru proxeneti. Tariful pentru asemenea "servicii" este unul triplu fata de cel normal.
Exista insa si cazuri mult mai grave decat cel prezentat mai sus. Sa faci sex cu o prostituata insarcinata, fara prezervativ. Lucru din ce in ce mai solicitat. Si care este oferit fara nici o problema de traficanti. Cu toate ca exista riscul unei infectii cu virusul HIV. Atat pentru mama cat si pentru copil. Si cosmarul nu se opreste aici: odata nascuti, copiii prostituatelor sunt vanduti. In acest fel, traficantii impusca doi iepuri dintr-un foc.
Albanezii, cruzi, dar "convingatori"
Problema romancelor obligate sa se prostitueze in Italia se afla de mai mult timp in atentia politistilor si procurorilor din aceasta tara. De curand, Cristina Bianconi, procuror al Parchetului Tribunalului Torino, a atras atentia, cu ocazia unei vizite facute la Bucuresti, ca sunt multe tinere romance, care sunt convinse prin diverse promisiuni sa ajunga in Italia, unde sunt obligate sa se prostitueze. Iar in cazul in care refuza, sunt vandute retelelor albaneze, care au "metode convingatoare de a le determina".
Procurorul Bianconi a aratat ca un asemenea caz a putut fi impiedicat dupa ce o romanca a reusit sa fuga si sa apeleze la politistii din Torino. Tanara a dat detalii despre imprejurarile in care a fost racolata si adusa in Italia, precum si numere de telefon. Astfel, traficantii de carne vie au putut fi interceptati, iar carabinierii si procurorii italieni au putut stabili ca reteaua, o data la doua saptamani introducea, cu pasapoarte false, in Italia, cate trei-patru fete, racolate pentru prostitutie. Pentru fiecare fata vanduta, in functie de calitatile fizice, traficantii primeau intre 1000 si 5000 de euro.
Mai profitabil decat stupefiantele
Traficul cu fiinte umane s-a globalizat in ultimii ani, devenind o adevarata industrie cu profituri de ordinul zecilor de miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, traficul cu carne vie a devenit mult mai profitabil decat cel cu stupefiante. Peste 100.000 de persoane sunt traficate anual din tari din centrul si estul Europei, printre care si Romania, catre state vestice. Mii de femei din Romania cad victime anual traficantilor de carne vie. Mii de tinere, multe dintre ele minore, sunt obligate sa se prostitueze. In tara sau in afara granitelor. Saptamana de saptamana, politistii reusesc sa anihileze retele, mai mici sau mai importante, de proxeneti. Cu toate acestea, traficul de carne vie si prostitutia par de neatins si continua sa fie o afacere ilegala extrem de banoasa. Dupa anul 1990, proxenetismul, prostitutia si traficul de carne vie practic au explodat. Saracia, ignoranta, nivelul de educatie precum si mirajul banului si al lumii occidentale au facut ca zeci de mii de fete sa cada victime traficantilor. Desigur exista destule cazuri si de prostituate care practica aceasta "meserie" de buna voie. Numarul lor este insa incomparabil mai mic decat cel al tinerelor care sunt obligate sa faca acest lucru. Ultimii ani au aratat cat se poate de clar ca tara noastra reprezinta o adevarata sursa pentru retelele de proxeneti care actioneaza pe tot cuprinsul Europei.
Piata de desfacere
Spania, Italia, Grecia, Germania, Olanda si chiar Serbia sau Kosovo sunt cateva dintre locurile in care ajung mii de tinere care au cazut in plasa proxenetilor. Modul in care actioneaza retelele de traficanti este extrem de bine cunoscut. De opinia publica, dar si de catre autoritati. Cu toate acestea proxenetii isi vad de treaba. Din cand in cand mai cade cate un peste mic. Marii rechini raman liberi. Si continua sa isi dezvolte afacerea. Dovada este in acest sens, raportul anual al Departamentului de Stat american care precizeaza ca, desi a inregistrat progrese in combaterea traficului de fiinte umane, tara noastra nu indeplineste intru totul standardele in vederea combaterii flagelului.
Romania este in acest moment o tara "de lux" in privinta exportului de fiinte umane. "Marfa", indiferent ca este vorba despre femei traficate in scopuri de sclavie sexuala sau pentru vanzarea de organe, este la mare cautare pe pietele europene. Si nu numai. Majoritatea "marfii" este formata din femei, insa si traficul cu barbati, desi timid, este in crestere.
ZIUA prezinta dimensiunea reala a traficului cu carne umana din Romania. Principalele rute prin care femeile sunt traficate, modul de organizare a retelelor, precum si istoria unuia dintre cei mai temuti si violenti traficanti de carne vie, care il are ca idol pe celebrul Al Capone. Care a vandut si exploatat mii de femei peste granita, in special in Spania, si care se joaca de-a soarecele si pisica cu autoritatile. Ion Clamparu este numele sau. Poreclele: "Cap de porc", "Nasul" sau "Papa". "Unul din principalii traficanti de fiinte umane din lume", asa cum il numea Garda Civila spaniola.
Organizare in piramida
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta autoritatiile in combaterea acestui flagel este, la fel ca si in cazul traficului de droguri, modul de organizare al retelelor. Filierele de trafic de carne vie sunt structurate, "in piramida", pe mai multe paliere, de cele mai multe ori capul gruparii fiind necunoscut micilor proxeneti.
Primul palier este format din racolatori. Acestia se ocupa cu munca de jos incercand atragerea a cat mai multe fete in aceasta afacere. Urmeaza apoi al doilea nivel. Al transportatorilor. Cei care au obligatia de a duce victimele pana la granita si care le scot pe fete din Romania. In unele cazuri, pentru multe dintre retelele de carne vie lucreaza si calauzele. Acestea trebuie sa scoata fetele din tara in mod ilegal, atunci cand nu se poate invoca scopul turistic sau cand tinerele nu detin pasaport.
Racolatorii si transportatorii sunt bine supravegheati insa de persoane mult mai puternice in cadrul retelei. Organizatorii. Cei care pun la punct detaliile racolarii, ale transportului precum si pe cele referitoare la vinderea victimelor. Si cei care raspund in fata sefilor pentru eventualele incidente sau esecuri.
Liderii retelelor de carne vie sunt in general romani, sarbi, italieni sau moldoveni. Capii conduc intreaga activitate cu ajutorul locotenentilor. Care transmit ordinele in teritoriu si au grija, prin orice mijloace, ca acestea sa fie indeplinite corespunzator.
Drumul spre Europa
Pe langa faptul ca este o sursa pentru prostitutie, Romania este si o tara de tranzit pentru retelele de traficanti. Mii de fete din Republica Moldova, numite de traficanti "trufandale", Ucraina sau alte tari ale fostei Uniunii Sovietice trec prin Romania inainte de a ajunge in Bosnia, Serbia, Macedonia, Albania, Grecia, Cipru, Italia, Spania, Franta, Germania, Ungaria sau Olanda. "Carnea" destinata exportului, recrutata din Romania si nu numai, ajunge in tari din Europa Occidentala pe mai multe rute.
Una dintre ele merge spre nord, catre Ungaria. Odata introduse in aceasta tara, fetele sunt preluate pentru a ajunge in Austria. De aici, ele ajung fara probleme in Europa Occidentala, in tari precum Germania, Olanda, dar mai ales Spania. Ruta Romania - Ungaria - Austria - Europa Occidentala are insa si o ramificatie. Zeci de mii de fete sunt scoase din Romania tot prin granita de vest a tarii. Ele insa nu ajung in Ungaria, ci in Iugoslavia si apoi in Albania. De aici, peste Marea Adriatica, tinerele sunt conduse catre destinatia finala: Italia. Mai exista o ruta. Care are ca destinatie de aceasta data Grecia. Fetele sunt scoase prin sudul tarii. Ele tranziteaza Bulgaria, pentru a ajunge apoi in Grecia unde isi incep "lucrul". Trebuie mentionat ca nu numai Europa Occidentala este o piata de desfacere pentru retelele de proxeneti. De cativa ani, romancele au mare cautare si pe piata asiatica. In special Japonia. Iar in aceste cazuri, modalitatea de traficare este, in general, prin agentii de modeling.
In oricare dintre cazurile de mai sus, de cele mai multe ori, traficantii suporta cheltuielile in vederea obtinerii documentelor de calatorie si asigurarii transportului. De asemenea, ei platesc si pentru o garderoba corespunzatoare, astfel incat in momentul in care vor trebui sa negocieze pretul pentru fete, acestea sa arate cat mai bine. Banii sunt insa recuperati mai tarziu. Din "munca" prostituatelor.
Interesant este ca cea mai simpla si sigura metoda pentru scoaterea fetelor din tara este paradoxal cea legala. Traficantii declara la vama ca scopul calatoriei este unul turistic, iar astfel nu intampina nici o problema. Totusi, trebuie spus ca nu de putine ori, acestia reusesc sa isi desfasoare activitatea cu ajutorul autoritatilor si in principal al politistilor de frontiera. Care inchid ochii pentru o atentie de cateva sute de euro.
Naivitatea se plateste scump
In ciuda violentei cu care actioneaza traficantii de oameni, racolarea victimelor din Romania decurge, in mare parte, in mod pasnic. In unele cazuri, aceste bestii cu chip de om dau dovada de un comportament ireprosabil in raport cu fetele. Povesti de genul "m-au luat cu forta de pe strada si m-au obligat sa ma prostituez" tind sa devina mituri. Exista si astfel de cazuri, insa numarul lor este din ce in ce mai mic. Realitatea cruda, despre care putini vorbesc, este alta. O parte dintre femei accepta de bunavoie sa se prostitueze. Cele mai multe isi "incep" cariera in tara. Fara sa le oblige nimeni. Acestea nu sunt victime. Fetele care aleg sa se prostitueze de bunavoie nu au parte de violente sau de tratamente inumane. Atat timp cat aduc bani buni "pestilor" si se prostitueaza de bunavoie. Pe de alta parte, majoritatea celor care ajung sa se prostitueze sunt atrase intr-o adevarata capcana. Lor li se promit castiguri financiare mari si rapide sau locuri bine platite in strainatate. Aceasta este prima etapa a racolarii. Fetele sunt scose apoi din tara de obicei cu acte in regula, scopul declarat fiind unul turistic. Odata ajunse in tari ca Spania, Italia sau Grecia ele devin practic sclave. Sunt sechestrate, batute, obligate sa se prostitueze. Desigur, daca refuza acest lucru.
Menajere, chelnerite, baby-sitter
Totusi, cu toate ca poate parea cinic, o parte din vina o poarta chiar victimele. Cele care cred povestile - spuse frumos, ce-i drept, de traficanti - despre cat de usor vor face bani in tari din vestul Europei unde vor lucra ca menajere, chelnerite sau baby-sitter. Extrem de naive, ele cred orbeste in promisiunile traficantilor. Sunt sigure ca dupa un an de munca in strainatate vor veni in tara cu geamantane de euro. Realitatea este cu totul alta. Iar cazurile de acest gen, mediatizate in ultimii ani, ar trebui sa le puna pe ganduri pe cele al caror scop este sa ajunga in strainatate pentru a castiga mai bine.
Interesant este ca, potrivit politistilor care au instrumentat astfel de cazuri, unele dintre tinere sunt constiente ca odata ajunse la destinatie vor trebui sa se prostitueze. Spera insa ca totul va decurge normal, ca nu vor fi vandute unor retele de proxeneti si ca aceasta perioada din viata lor va fi una scurta.
Imperiul terorii lui Clamparu
Romania este in acest moment una dintre principalele surse ale prostitutiei din Europa Occidentala. Retelele de traficanti activeaza pe tot teritoriul tarii noastre. Sute de proxeneti au cazut pana acum in plasa politistilor. Cel mai important personaj al traficului cu carne vie este insa liber. El nu a fost capturat pana in prezent. Este vorba despre Ion Clamparu. Un lider nu numai in Romania, ci si in intreaga Europa. "Unul din principalii traficanti de fiinte umane din lume", asa cum il numea Garda Civila spaniola. Un personaj care a traficat sute de femei in Spania. Si pe care autoritatile romane si spaniole incearca fara succes sa-l prinda de ani buni, chiar daca multi dintre locotenentii sai si membrii gruparii sale se afla deja dupa gratii. El ramane in continuare capul uneia dintre cele mai "sudate" retele de trafic de fiinte umane dinspre Romania catre Occident. Un personaj catalogat drept cel mai inspaimantator traficant de femei pe tronsonul Romania-Spania si care si-a cladit un adevarat imperiu al terorii.
Modelul, Camorra italiana
Ion Clamparu, zis "Nasul", "Papa" ori "Cap de porc", care are o condamnare de 15 ani de inchisoare pentru omor, fiind eliberat conditionat in 1999, a initiat, in 2001, o retea ce avea ca model de actiune regulile si pedepsele utilizate de Camorra italiana. Prima tara in care "Cap de porc" a plecat dupa eliberarea din penitenciar a fost, de altfel, chiar Italia. Iar relatiile cu diversi italieni le-a cultivat si in Romania. In acest sens, in noaptea de 7 spre 8 septembrie 2003, in timp ce era dat in urmarire generala, "Papa" a participat nestingherit la o nunta. "Cap de porc" a fost observat in acea seara in compania unui italian care, la nici opt luni, a fost executat in stil mafiot cu o arma de calibrul 5,45 mm.
De curand, Ion Clamparu a fost trimis in judecata in lipsa, printr-un rechizitoriu al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Stilizat, rechizitoriul procurorilor ar putea fi un roman de succes despre culisele crimei organizate. Ion Clamparu este un veritabil mafiot, care a "pus la bataie" peste 1,5 milioane de dolari pentru a stopa anchetele care-l luasera in catare.
El este insa in continuare de negasit. Ultima informatie despre cel mai de temut traficant de carne vie este din 2004. Atunci, intr-o nota informativa a Ambasadei romane in capitala spaniola se preciza ca Ion Clamparu lucreaza la o firma din Madrid pentru 350 de euro pe luna si ca locuieste in Spania, alaturi de complici si garzi inarmate. In aceeasi nota se mentiona ca "Papa" are zilnic intalniri cu diferiti proxeneti.
"Bagaje" in "fabrica"
Clamparu este cel mai inspaimantator traficant de femei pe tronsonul Romania-Spania. Intreaga retea era coordonata de "Cap de porc", ajutat de alte persoane care se ocupau de recrutarea si racolarea victimelor, de obtinerea documentelor de calatorie si transportul fetelor pana in Spania. Odata ajunse in Spania, fetele erau cazate in apartamente inchiriate de catre traficantii de carne vie, spunandu-li-se ca nu au alta solutie decat sa practice prostitutia. De cele mai multe ori fetelor li se retineau documentele si erau amenintate. Clamparu si oamenii sai erau neiertatori, recurgand la violente fizice pentru a-si convinge victimele sa-si vanda trupul si sa produca bani pentru ei, care erau apoi transferati in Romania. Una din cele mai "rodnice" metode de convingere era bataia aplicata fetelor mai vechi in fata noilor venite. Astfel, traficantii aratau ca nu glumesc si ca orice nesupunere va fi aspru pedepsita.
Marturiile victimelor lui Clamparu sunt cutremuratoare si arata teroarea la care au fost supuse. Ele erau obligate sa se prostitueze intr-un imens parc din Madrid, Casa del Campo, denumit in argoul traficantilor "fabrica". Locurile erau numite "posturi", iar fetele purtau denumirea de "bagaje" sau "colete". In fiecare noapte, peste 150 de fete ieseau la "produs". Activitatea era supravegheata atent de Clamparu si locotenentii sai, care nu aveau nici o problema in a-i elimina, prin orice metode, pe acei proxeneti care incalcau regulile impuse.
Regulile "nasului"
"Nasul" stabilise reguli stricte pentru fete. Acestea trebuiau sa accepte doar clienti spanioli, fiind obligate sa refuze romani, bulgari, albanezi, marocani. Erau obligate sa stea intr-un "post" aflat la aproximativ cinci metri de cealalta fata. Clamparu le interzicea fetelor sa discute intre ele, iar banii trebuiau predati integral dimineata proxenetului anume desemnat, acesta platindu-i lui "Cap de Porc" un procent.
Una dintre victimele Clamparilor a declarat ca era supravegheata de proxenetii care treceau cu diverse masini pe aleile parcului. "Toate fetele plecam de acasa in jurul orei 21.00 si stateam in Casa del Campo pana la doua sau chiar patru dimineata. Eram supravegheate de mai multi baieti care circulau cu masini cu numere de Spania si care nu ne permiteau sa stam de vorba intre noi, fiind in permanenta amenintate cu violente fizice. Vedeam cum alte fete sunt batute din nimic", a povestit una dintre sutele de victime ale lui "Cap de porc". Fetele aveau telefoane mobile, majoritatea fara credit, pe care erau apelate de catre proxenetii care le spuneau cum sa agate clientii.
"Pe seara, obtineam in medie 500-600 de euro, din care mai mult de jumatate ii dadeam lui Elena, eu practic ramanand cu un sfert din bani. Acestia erau inregistrati intr-un caiet unde erau scrise toate datoriile si banii obtinuti de fete, iar cand se adunau 2000 sau 3000 de euro, acestia erau dati fie lui Nicu, fie altor baieti. In prima zi, insotita fiind de Elena, am fost dusa intr-un magazin, de unde mi-am cumparat mai multe lucruri in valoare de 300 de euro, bani ce au intrat in contul datoriei mele. Tot atunci, pasaportul mi-a fost luat de catre o fata. Elena mi-a dat un set de acte care proba locul unde stateam si lipsa pasaportului. Aceste documente m-au costat alte 300 de euro, in final datoria mea fiind de 2000 de euro", a spus o alta victima a traficantilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.