Liberalii si democratii s-au luat la intrecere in a anunta separat coordonatele bugetului pe 2007. An preelectoral pentru PNL sau chiar electoral, dupa sperantele PD, in care se promit
sume generoase pentru invatamant si sanatate, majorarea pensiilor si
refacerea infrastructurii.

PNL si PD pregatesc pentru 2007 un buget cu iz electoral. Liderii liberali si cei democrati s-au intrecut ieri in a anunta sume mai mari pentru invatamant si sanatate, cresterea pensiilor si investitii in infrastructura. De la sediul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut publice coordonatele bugetului, dupa ce le-a prezentat si conducerii partidului. Educatia va primi peste 5% din PIB, alocatiile pentru Sanatate vor fi ""cele mai mari de pana acum"", pensiile vor fi majorate cu 19%, iar sume considerabile vor fi directionate spre infrastructura si agricultura. Tariceanu a anuntat ca in 2007 si pensionarii vor plati asigurari sociale, dar s-a grabit sa precizeze ca acestia nu vor fi obligati sa scoata nici un ban din buzunar, pentru ca sumele care vor acoperi contributiile sociale ale pensionarilor vor fi preluate din bugetul de stat. In schimb, lucratorii din armata, politie si justitie vor fi
obligati sa plateasca din propriul salariu contributiile sociale. ""Mi se pare anormal sa permitem in continuare ca o serie de categorii socio-profesionale sa fie privilegiata si sa nu plateasca aceste contributii: ma refer la cei care lucreaza in sistemul apararii, in politie, in domeniul justitiei, judecatorii si procurorii"", a aratat premierul.
PRIORITATI. De la sediul lor, democratii au anuntat si ei ca bugetul trebuie construit pe prioritati, care, din punctul lor de vedere, sunt infrastructura, educatia, sanatatea si pensiile. Liderul PD, Emil Boc, a punctat ca alocarea bugetara pentru invatamant a crescut de la 3,87 din PIB la 4,67 in acest an, pentru ca in 2007 sa fie prevazuta la 5,2 din PIB. 6% ar ajunge abia in 2008. In plus, cresterea de 19% a pensiilor va mari alocatia bugetara de la 185.000 de miliarde de lei, cat este in acest an, la 223.000 de miliarde de lei in 2007.
PROIECTE. Boc a anuntat si o decizie interna a conducerii PD de a-i sprijini pe toti primarii partidului in realizarea a cel putin un proiect din cele promise in campanie, fie ca e vorba despre canalizare, despre asfaltare sau altceva. Programul ""Un primar, un proiect"" presupune sprijinul ministrilor PD cu finantare de la buget, pe unde se poate, daca nu prin atragerea de fonduri structurale.

MJ IL CONTRAZICE PE PREMIER