Reprezentantii celor patru federatii sindicale din Invatamant se intalnesc astazi cu reprezentantii Guvernului, pentru a le afla verdictul asupra propunerilor inaintate de ei la mijlocul saptamanii trecute, chiar de Ziua Mondiala a Educatiei. Federatia Educatiei Nationale (FEN), Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, precum si Federatiile "Spiru Haret" si "Alma Mater" au cerut, pentru anul 2007, majorarea cu 30% a salariilor personalului din Invatamant, in doua transe - 10% de la 1 ianuarie si alte 20 de procente de la 1 septembrie. Alte doua propuneri privesc alocarea banilor pentru infrastructura de la 1 ianuarie 2007 si repartizarea a cel putin 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educatie. La intalnirea ce va avea loc la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii, vor veni ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu, si ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.
Cereri anticipate pentru 2007
La intalnirea de la mijlocul saptamanii trecute, sindicalistii s-au declarat nemultumiti de oferta Guvernului de majorare a salariilor cu 16% pentru anul 2007, catalogand-o drept "inacceptabila". "Solicitam Guvernului alocarea a 6% din PIB si nu mai putin decat atat - asa cum prevede legea, care nu a fost respectata pana acum -, iar alocatiile pentru infrastructura sa fie acordate incepand cu 1 ianuarie 2007, astfel incat banii sa poata fi cheltuiti de Ministerul Educatiei pe parcursul viitorului an fiscal", a argumentat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. Profesorii nu au avut niciun motiv de bucurie de ziua lor, liderii sindicatelor reclamand ca lefurile au ramas in continuare mici, iar dotarile sunt in urma cu 30 de ani. "Daca pana anul acesta fiecare profesor se multumea cu acei bani pe care ii primea lunar si isi facea umil treaba la catedra, acum el a devenit o vedeta, dar nu in sensul bun al cuvantului. Politicienii zilei vorbesc despre problemele din invatamant punand in carca dascalilor toate neajunsurile educatiei romanesti", a atras atentia Croitoru. Clasa politica ar incerca, in acest fel, sa ascunda "sub pres" problemele reale ale Invatamantului, a adaugat liderul FEN, referindu-se la reformele facute "pe genunchi", care nu au fost duse pana la capat, si la politicieni care, dupa toate aparentele, au trecut prea usor prin scoala.
Dascalii nu mai cred in Guvern
Dascalii spun ca vor salarii care sa le permita un trai decent, iar la momentul actual, banii dintr-o luna nu le ajung sa-si achite nici macar facturile curente. Ei nu mai cred in promisiunile guvernantilor si cer incheierea unui protocol in care marirea lefurilor sa se produca de la inceputul anului viitor. Cele doua transe de majorare a salariilor, prevazute in acordul incheiat in noiembrie anul trecut, dupa trei saptamani de greva, s-au dovedit nici mai mult nici mai putin decat indexarile pe 2006 operate tuturor bugetarilor, reclama liderii de sindicat. Astfel, profesorii nu au castigat nimic in urma protocolului de atunci, ei considerandu-se pacaliti. Nici una din revendicari nu a fost indeplinita - promovarea unei noi legi a salarizarii in Invatamant, un salariu minim de 250 de euro si un buget de 6% din PIB -, salariile crescand cu doar cateva procente, iar bugetul alocat Educatiei fiind inferior celui promis.