Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST) condus de profesorul Radu Ciuceanu si aflat sub egida Academiei Romane a organizat vineri si sambata la "Casa Titulescu" din Bucuresti simpozionul internationala "Masacrele de la Katyn si rol
Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST) condus de profesorul Radu Ciuceanu si aflat sub egida Academiei Romane a organizat vineri si sambata la "Casa Titulescu" din Bucuresti simpozionul internationala "Masacrele de la Katyn si rolul lor in construirea memoriei democratice". La eveniment au participat istorici, sociologi, politologi, jurnalisti, cercetatori din Polonia, Germania, Belarus, Ucraina, Republica Moldova-Basarabia si Romania. Au conferentiat personalitati de prima marime, printre care IPS Arhiepiscopul Romano-Catolic Ioan Robu, Vicarul Patriarhal PS Varsanufie, vicepresedintele Academiei Romane, Marius Sala, ambasadorul Poloniei in Romania, ES Jacek Paliszewski, Ewa Rosowska, directorul Oficiului Arhivelor de Stat din Polonia, Andrzej Przewoznic, de la Consiliul pentru Martirajul si Suferintele Polonezilor, Florin Postolachi, presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987 Brasov, dr Florin Abraham din cadrul INST, dr. Anatol Petrencu, presedintele Asociatiei istoricilor din Republica Moldova s.a. O premiera pentru Romania a constituit-o prezentarea unui film despre masacrele de la Katyn realizat de serviciile secrete germane in 1943. Documentarul secret "Katyn - perspectiva germana" a fost obtinut din Arhivele germane prin amabilitatea reprezentantului Fundatiei Hanns Seidel, Bernd Rill. Tot pentru acest eveniment, revista "Dosarele Istoriei" a realizat un numar special dedicat Poloniei - "De la renasterea statului la <<varf de lance>> anticomunist". (V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.