Noul premier nipon, Shinzo Abe, a efectuat, ieri, o vizita oficiala in China, fiind pentru prima data in ultimii cinci ani cand un lider japonez se deplaseaza la Beijing, informeaza BBC. Comentatorii politici au remarcat importanta acestei vizite, in
Noul premier nipon, Shinzo Abe, a efectuat, ieri, o vizita oficiala in China, fiind pentru prima data in ultimii cinci ani cand un lider japonez se deplaseaza la Beijing, informeaza BBC. Comentatorii politici au remarcat importanta acestei vizite, intrucat Abe incalca astfel traditia ca cel care era inscaunat prim-ministru al Japoniei sa faca prima sa deplasare in afara tarii la Washington. Premierul nipon a avut convorbiri cu presedintele Hu Jintao si cu premierul chinez Wen Jiabao, urmand ca, astazi, sa se deplaseze in Coreea de Sud, in cadrul unei misiuni de reconciliere cu vecinii Japoniei, dupa tensiunile care au marcat perioada predecesorului sau Junichiro Koizumi. Atat liderii Chinei, cat si ai Coreei de Sud au refuzat orice intalnire cu Junichiro Koizumi, ca urmare a deciziei acestuia de a vizita altarul Yasukuni, care onoreaza victimele razboaielor japoneze, inclusiv 14 criminali de razboi.
Vizita premierului Shinzo Abe are loc pe fondul tensiunilor regionale si internationale, generate de recentele declaratii ale Coreei de Nord, care ameninta cu efectuarea unui test nuclear. Anterior vizitei la Beijing, premierul japonez declara ca, "daca Phenianul nu va inceta pregatirile pentru testul nuclear, va ramane din ce in ce mai izolat in sanul comunitatii internationale si situatia se va deteriora". Nu este pentru prima data cand liderul nipon face apel la formarea unui front comun in Asia, ca reactie la provocarile regimului comunist de la Phenian, insa linia dura a Japoniei este echilibrata de cea a Chinei, care se opune sanctiunilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.