Intre 21 si 22 septembrie 2006, la Moscova a avut loc o "Intalnire internationala a partidelor politice pe tema <<Popoarele ortodoxe in sistemul ordinii mondiale>>". Actiunea prefigureaza si o posibila creatie a laboratoarelor specializate rusesti, cu implicatii provocatoare majore: o "internationala" a ortodoxie. Lovitura politica ar putea conferi Rusiei o revigorare a spatiului de influenta slav ex-sovietic si, totodata, o contralovitura la miscarile politice conservatoare pro-catolice din Europa occidentala, cum ar fi Partidul Popular European. Nu este exclus ca, de la anul, daca Moscova pompeaza proiectul, "Internationala ortodoxa" sa fie reprezentata in Parlamentul European prin intermediul Bulgariei si Romaniei.
Pana atunci, la aceasta prima intalnire de la Moscova, au participat urmatoarele partide: Partidul "Novaia Zora" - Bulgaria, Partidul "Vointa Poporului din Transnistria", Partidul Renasterii Nationale "Narodnaia Volia - Vointa Poporului" din Rusia, Partidul National-Conservator al Rusiei, Comunitatea Democratica a Serbiei, Partidul Radical Sarb, Miscarea "Svoboda" din Serbia, Partidul Socialist Porgresist al Ucrainei, Partidul Regiunilor din Ucraina (al premierului pro-rus Viktor Ianukovici) si, din Romania, Partidul Initiativa Nationala (PIN) reprezentat de Cozmin Gusa. Considerand extrem de interesanta provocarea ruseasca, l-am abordat pe Cozmin Gusa pe aceasta tema. Surpriza: tanarul politician si-a asumat paternitatea ideii.
Gusa este cunoscut atat prin luarile sale intransigente de pozitie cat si printr-o cariera controversata si incarcata de mistere. Sarit din trustul de presa al lui Dan Voiculescu direct in postul de secretar executiv al PSD, Cozmin Gusa si-a consolidat averea si a evoluat pana la crearea Partidului Initiativa Nationala si alierea cu Traian Basescu in cursa electorala din 2004. Dupa finish-ul satisfacator, adulterul a fost urmat de aruncarea rapida si spectaculoasa a bagajelor PIN din trenul Aliantei DA, cu un presedinte ales care a tinut sa o trimita pe Lavinia Sandru la munca de jos, —pe centura politicii". Recent, consilierul pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu, nu mai putin controversatul Marius Oprea, lipsit de certificatul ORNISS in ciuda pozitiei sale, l-a facut pe Cozmin Gusa agent de influenta al SRI si al Securitatii. Gusa, care si-a anuntat recent candidatura la prezidentialele din 2009, nu s-a enervat inca si sustine ca se intalneste uneori cu fostul sef al SRI, Virgil Magureanu si cu cel al fostului DSS, generalul Iulian Vlad, dar ca acelasi lucru se poate spune si despre multi dintre asa-zisii "vanatori de securisti" guvernamentali.
Dar zvonurile cele mai picante despre Cozmin Gusa se leaga de o presupusa colaborare a sa cu serviciile secrete rusesti - FSB ex-KGB, ca sa-i spunem pe nume. Aceasta informatie neverificabila pentru presa este vehiculata si datorita prieteniei sale cu Mircea Popa, un intelectual de calibru, apropiat de ideea cooperarii cu Rusia, care coordoneaza o agentie inteligenta - "Rusia la zi" si o fundatie de profil - "Romania-Rusia". Ca o paralela, nu este mai putin adevarat ca noile servicii de intelligence rusesti isi doresc sa se elibereze de intunecatul trecut KGB-ist ca si de agentii KGB-GRU racolati inainte de 1989 in spatiul extra si ex-sovietic si care aduc astazi deservicii imaginii Noii Rusii.
Lasand zvonurile deoparte si mergand pe principiul enuntat de presedintele George Bush la Bucuresti, ca si de alti emisari americani si europeni, privind necesitatea crearii unor punti viabile intre Romania si Rusia l-am intrebat pe Cozmin Gusa daca are aceeasi parere si ce isi propune prin aceasta noua initiativa.
"Le-am cerut rusilor sa eliminam zgura"
Cozmin Gusa a reactionat imediat: "Evident ca sunt foarte interesat de consolidarea relatiei bilaterale dintre Rusia-Romania, care nu exista in momentul de fata, si noi suntem in primul rand cei care pierdem. In iunie am avut o prima invitatie din partea Dumei de Stat si am avut cu ei diferite discutii. Le-am facut o propunere: sa eliminam zgura si sa cautam lucrurile care ne pot lega. Sa nu cautam numai lucrurile din trecutul comunist care ne pot lega, ci altele, de pilda solidaritatea ortodoxa. Am vorbit cu Baburin, liderul Partidului Renasterii Nationale si cu altii, si cand am fost la senatul Academiei Teologice de la Zagorsk m-a primit secretarul Senatului si am vorbit si cu el tema asta. In general, asta a fost tema pe care le-am propus-o, pornind de la urmatoarea evidenta: toate tarile comuniste au dus-o prost dupa 1989, dar cele catolice si-au revenit mai repede. Polonia, Cehia, Ungaria au fost absorbite mult mai usor de comunitatea europeana, care este o comunitate cu comanda spirituala la Roma. Stim foarte bine. Si, dupa aceste discutii, Baburin mi-a marturisit ca s-a gandit sa convoace o asemenea intalnire pe acest subiect, al solidaritatii ortodoxe. Atunci am deschis cu el si propunerea unui protocol bilateral pe care il realizam acum."
"Suntem peste 300 de milioane"
Cozmin Gusa mai sustine ca forumul initiat la Moscova nu isi propune sa fie pur politic. "Pot participa si organizatii civice. Poate fi si doar o componenta politica a forumului, dar forumul in sine trebuie sa grupeze mai multe organizatii, inclusiv neguvernamentale", afirma Gusa. L-am intrebat pe liderul PIN ce s-a intamplat concret acum, in septembrie. Gusa: "Au fost invitate partide din spatiul ortodox, o parte au putut sa vina acum, altele vor veni in primavara, la urmatoarea reuniune. Si s-a compus un text care, desigur, vorbeste foarte mult de traditiile care ne leaga, de spiritualitate, unde putem consolida puntile de legatura, dar in subtext, citind cu atentie, se lasa sa se intrevada si o posibilitate de colaborare, inclusiv economica, in viitor. Pentru ca acolo se constata ca suntem peste 300 de milioane, ceea ce e adevarat, ca ocupam peste o sesime din suprafata de uscat mondiala, ceea ce e adevarat, dar, si ca pe teritoriul acestor tari ortodoxe se afla aproape jumatate din resursele energetice ale lumii. Asta lasa dezvoltari viitoare pentru orice, stiind cum se imparte gazul si petrolul de la Moscova. Romania pierde tocmai pentru ca nu are o relatie buna cu Rusia si plateste cel mai mare pret din Europa, de 285 de dolari mia de metri cubi pe gaze. Miza mea a fost ca o astfel de propunere sa nasca solidaritate pentru ca Romania, din pacate, este in pana de relatii bilaterale facute pe baza solidaritatii. Noi avem niste relatii formale bilaterale, care nu ne aduc avantaje, avem niste relatii extra-formale in organismele din care facem parte si suntem foarte preferati atunci cand trimitem soldati", a completat Gusa in stilul sau caustic. Ramane de vazut in ce masura "serviciile" si politicenii vor recepta aceasta initiativa. Oricum, Serghei Baburin, presedintele Partidului "Vointa Poporului", va fi prezent in aceasta toamna la Bucuresti, pentru a semna un acord de parteneriat cu PIN. Invitati speciali - presa si compania.
"Popoarele ortodoxe in sistemul ordinii mondiale"
"Liderii partidelor politice ortodoxe s-au reunit pentru a discuta in legatura cu amenintarile crescande care vizeaza existenta civilizatiei ortodoxe. Participantii la reuniune au constatat ca la ora actuala civilizatia ortodoxa se confrunta cu o criza serioasa, fiind amenintata cu asimilarea ei de catre alte civilizatii si chiar cu disparitia. (...). In urma discutiilor privind problematica reuniunii, liderii partidelor politice au decis:
1. Sa recunoasca actualitatea si oprtunitatea intalnirii partidelor politice ale poparelor ortodoxe, menite sa dea un nou imbold colaborarii si parteneriatului interpartinice, interparlamentare si internationale in toate domeniile, pentru binele popoarelor ortodoxe si sa depaseasca dusmaniile religioase intercivilizatii.
2. Sa adopte Declaratia Intalnirii internationale a partidelor politice, precum si declaratiile "Despre bazele culturii ortodoxe" si "Despre incalcarea drepturilor omului in privinta liderului Partidului Radical al Serbiei, Voislav Sesel". (textele sunt anexate).
3. Sa transforme actuala intalnire in permanenta Consfatuire a partidelor politice care recunosc valorile ortodoxe (Consfatuirea Ortodoxa).
4. Sa organizeze in primavara anului 2007, in orasul Moscova, cea de-a doua Consfatuire Ortodoxa a partidelor politice in cadrul careia sa fie discutate caile de depasire a crizei prin care trece civilizatia ortodoxa, precum si problemele de protejare a traditiilor religioase si nationale ale popoarelor contemporane.
5. In scopul organizarii lucrarilor Consfatuirii Ortodoxe din 2007, sa se creeze Comitetul Executiv. Presedintele Comitetului Executiv sa fie ales S. N. Baburin (Rusia). Componenta Comitetului Excutiv sa fie intocmita in octombrie 2006, prin consultare.
Cu acordul participantilor la intalnire, componenta Comitetului Executiv poate fi largita in continuare."
Din Documentul final al reuniunii de la Moscova.