Birocratia UE impune acte noi si pentru romani. Primele documente care se adapteaza cerintelor UE sunt certificatele de inmatriculare auto si permisele de conducere, precum si certificatele de inregistrare a autovehiculelor.

Asadar, tot pachetul de documente necesar soferilor se va schimba de la 1 ianuarie 2007. Monitorul Oficial nr. 822 din 5 octombrie 2006 da amanunte despre innoirea actelor. Documentele deja emise sau care vor fi emise pana la sfarsitul anului raman valabile. Noile modele de acte au caracteristici de securizare superioare si forme modificate, precum si inscrisuri adaptate noului statut al cetatenilor Romaniei, ca tara membra a UE. De altfel, binecunoscutele stelute, cuvintele ""Comunitatea Europeana"", precum si traducerea tipului de document in toate limbile UE constituie principalele elemente de noutate.
DIMENSIUNI. Codul de bare este un alt element ce va fi introdus conform cerintelor comunitare si care va fi prezent atat pe noile modele de certificat de inmatriculare, cat si pe noile permise de conducere. In ce priveste dimensiunile, permisul de conducere ramane neschimbat, in vreme ce ""talonul"" masinii va ""creste in inaltime"" cu aproximativ 1,5 centimetri. Acest din urma document va fi realizat in concordanta cu noua lege privind circulatia pe drumurile publice, ce va intra in vigoare in iarna si prevede ca inmatricularea unui autovehicul va fi permanenta. In plus, cea de-a treia fila a talonului va avea ambele pagini rezervate inscrierii ITP. Pe langa aceste modificari in cazul permisului, mai trebuie spus ca acest act nu va mai cuprinde adresa detinatorului, dar va avea inscrisa autoritatea care a emis documentul. (Lucian Florea)