Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat in cazul in care pretul pietei va cobori sub cel minim convenit, la fel cum se intampla in cazul producatorilor de cereale, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferint
Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat in cazul in care pretul pietei va cobori sub cel minim convenit, la fel cum se intampla in cazul producatorilor de cereale, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa sustinuta la Galati, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax. Masura va fi introdusa de anul viitor, avand menirea de a feri producatorii de faliment in cazul unui pret mult prea mic. "Este si rau, este si bine ca preturile sunt mici: este trist pentru producator, dar salutar pentru consumator. Noi am inceput sa introducem mecanismele de interventie pe piata. Anul acesta le-am introdus pentru cereale. Exista un pret de interventie sub care, daca se coboara, intervine statul si da producatorului diferenta de pret, pentru a nu intra in faliment", sustine Flutur. El a precizat ca aceste mecanisme vor fi introduse pe piata legumelor, a fructelor, a laptelui si vor intra in vigoare de la anul.
Autoritatile romane intentioneaza sa directioneze jumatate din fondurile europene anuale pentru refacerea a 10% din satele Romaniei, sustine ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Suntem in negociere cu Bruxelles-ul pe modul cum vom cheltui anual cele doua miliarde de euro destinate programelor de dezvoltare rurala. Inca nu am stabilit exact formula de cheltuire a banilor. Acum am cerut un program pentru refacerea a 10% din satele Romaniei, sunt 1200 de sate, cu proiecte tip de un milion de euro pe sat", a afirmat Flutur.
Ministerul Agriculturii intentioneaza sa creeze parcuri agricole, dupa modelul celor industriale, si sa subventioneze cu 50% productia de biodisel si bioetanol, a precizat Gheorghe Flutur. El a anuntat intentia de a crea parcuri agricole agroalimentare in care infrastructura (apa curenta, drumuri, retea electrica, platforme de gunoi si alte utilitati) sa fie suportate din banii Ministerului Agriculturii. "Acolo se vor crea ferme specializate pentru legume, fructe, ciuperci. Asa cum au fost gandite parcurile industriale, trebuie gandite si parcurile agroalimentare", este de parere Flutur. O alta intentie vizeaza producatorii de bio-energie. "Discutam sa finantam de anul viitor rafinariile de biodisel din rapita cu 50% din fonduri nerambursabile. La fel si in cazul celor care produc bioetanol din sfecla, cartofi si porumb, pentru ca acesta este energia viitorului. Am cerut sprijinul Bruxelles-ului pentru aceste lucruri", a mai spus ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.