Situata la varsarea Dunarii in Marea Neagra, Sulina reprezinta cel mai estic punct de pe harta Romaniei. Locul este considerat de unii in fundul tarii, iar de altii - prima asezare de pe harta. Daca la Sulina incepe sau se termina Romania nu stie n

Situata la varsarea Dunarii in Marea Neagra, Sulina reprezinta cel mai estic punct de pe harta Romaniei. Locul este considerat de unii in fundul tarii, iar de altii - prima asezare de pe harta. Daca la Sulina incepe sau se termina Romania nu stie nimeni.
Buna dimineata, Sulina! Nici tipenie prin ceata care acopera orasul. Doarme Sulina, dupa o noapte cu nunta la faleza. Dorm si pescarii, intorsi acasa dupa o saptamana la cherhana. Dorm si barcile, adunate la mal.

OGLINDA. Respiratia Sulinei incepe de dincolo de farul pus paznic la capatul unei limbi de pamant, cu un ochi la Mare si altul la Dunare. De dupa far, din valurile nervoase de toamna ale marii, se agita primele petice romanesti de lumina. Pornesc sclipitoare pe deasupra fluviului si apoi, cu indrazneala, ravasesc stufarisul. Cuviosul somn de duminica e inghitit de larma pasareasca.

CALM. S-a trezit Sulina. In fiecare zi se trezeste prima. E cel mai estic punct de pe harta Romaniei. La Sulina rasare prima data soarele. Un orasel fara pretentii. Fara tramvaie. Fara autobuze. Fara metrou. Fara Maybach-uri. Fara sosele. Fara radare. Fara brigada de politie. Fara cluburi. Fara ""mecuri"". Fara mall-uri. Fara incidente intre suporteri si politie. Fara adolescente fardate strident. Fara biserici impopotonate.

LINISTE. La Sulina nu te blochezi in trafic. Nu trebuie sa te feresti de masini. Poate, din cand in cand, de cate un magarus. N-am vazut politisti cu mutre superioare in intersectii. Pescarii nu se bat pentru un loc de parcare. Manelistii nu urla din boxe. Plamanii nu se ingrozesc de aerul care ajunge in ei. Pestele e peste - nu o chiftea albicioasa stropita cu aroma de peste. Adolescentele au obrajii proaspeti de la briza, nu de la ""blush"". Iar in ochii lor - de cele mai multe ori albastri - citesti zambete vechi, ucrainene sau lipovenesti.

FAMILIE. Lumea se saluta. Iar noaptea poti sa te plimbi linistit pe strazi. O sa vezi si stelele. Dimineata, soarele se trezeste direct din mare. Isi permite - la Sulina nu sunt blocuri-turn. Am intrebat copii. Am intrebat batrani. Am intrebat simpli pescari. Am intrebat si conducerea politiei din Sulinaa€¦

RASPUNS. Fiecare din cei care au spus ca de la Sulina incepe Romania a luat soarele drept martor. Si geografia. ""Si mai cred ca Romania incepe de aici, pentru ca aici e marea"", a mai adaugat o fetita blonda, fara sa-i pese ca Dunarea se termina taman la Sulina. Si ca ""Romania are forma de peste, iar Sulina e chiar in coada"".

DANEZII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.