Consiliul National Secuiesc (CNS) va convoca, in data de 4 noiembrie, la Sfantu Gheorghe, a doua Adunare Nationala a Secuilor, pentru realizarea autodeterminarii poporului secuiesc. Aproximativ 100 de delegati ai scaunelor secuiesti au adoptat, sa
Consiliul National Secuiesc (CNS) va convoca, in data de 4 noiembrie, la Sfantu Gheorghe, a doua Adunare Nationala a Secuilor, pentru realizarea autodeterminarii poporului secuiesc. Aproximativ 100 de delegati ai scaunelor secuiesti au adoptat, sambata, la Sfantu Gheorghe, un proiect de hotarare privind pregatirea si convocarea Adunarii Nationale a Secuilor in scopul realizarii autodeterminarii poporului secuiesc, noteaza Mediafax. Prima Adunare, care a avut loc pe 18 iunie, la Ditrau, nu a avut efectele scontate de organizatori. Conducerea Consiliului ceruse presedintelui Romaniei, Parlamentului si Guvernului inceperea imediata a tratativelor cu CNS, insa autoritatile nu au raspuns solicitarii. In aceste conditii, delegatii au propus ca pe ordinea de zi a Adunarii care va avea loc pe 4 noiembrie sa figureze trei puncte: initierea stabilirii si desfasurarii referendumului local avand ca obiect autonomia Tinutului Secuiesc; initierea datei, modalitatilor, si mijloacelor de organizare, precum si desfasurarea referendumului local; invitarea observatorilor din strainatate.
Plebiscitul intern, ca solutie
Sambata, capii secuilor au lansat un apel catre toate autoritatile administratiei publice locale si judetene, toti primarii si presedintii Consiliilor Judetene din Tinutul Secuiesc, respectiv Covasna, Harghita si o parte din Mures, sa initieze si sa organizeze referendumul local, pe tema autonomiei. In cazul in care acestia nu vor organiza acest referendum pana la data de 4 noiembrie, CNS va initia organizarea unui referendum intern, neoficial. Amintim ca primele demersuri pentru organizarea de referendumuri pe tema autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, au fost demarate de CNS in urma cu aproape doi ani, Consiliul reusind sa convinga 11 consilii locale din Harghita si Covasna sa adopte hotarari pentru initierea unor astfel de manifestari. Aceste hotarari au fost insa declarate ilegale de instantele de judecata, iar referendumurile nu au mai avut loc. Este motivul pentru care reprezentantii CNS au decis ca, in cazul in care, prefectii si autoritatile judecatoresti "vor impiedica din nou referendumul local" in Tinutul Secuiesc, sau daca pana in data de 4 noiembrie consiliile locale sau judetene nu vor lua hotarari cu privire la organizarea referendumului local, Consiliul sa propuna Adunarii Nationale a Secuilor de pe 4 noiembrie sa adopte o hotarare privind organizarea neoficiala a referendumului local intern, cu participarea poporului secuiesc. Referendumul intern, potrivit conducerii CNS "va fi expresia exercitarii dreptului la autodeterminare al poporului secuiesc, in urma caruia in scaunele secuiesti, in Tinutul Secuiesc va incepe autoorganizarea interna a poporului secuiesc".
Vor inainte de 1 ianuarie
In opinia presedintelui CNS, Csapo Jozsef, referendumul privind autonomia Tinutului Secuiesc trebuie organizat inaintea datei aderarii Romaniei la UE. "Insistam asupra faptului ca acest referendum sa fie legalizat inainte de 1 ianuarie 2007", a spus Csapo. Inainte de a initia referendumul privind autonomia, CNS va duce tratative cu conducerea UDMR, a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si a Uniunii Civice Maghiare (UCM). (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.