Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, spune ca a transmis Ministerului Finantelor un proiect de lege menit sa limiteze categoria celor care s-ar face vinovati de evaziune in comercializarea alcoolului, inform
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, spune ca a transmis Ministerului Finantelor un proiect de lege menit sa limiteze categoria celor care s-ar face vinovati de evaziune in comercializarea alcoolului, informeaza Rompres. Potrivit lui Bodu, se intentioneaza ca producatorii traditionali de bauturi alcoolice, cei care folosesc la producerea bauturii fructele, sa fie scutiti de la plata accizei pe alcool.
Accizarea tuicii si a palincii a generat reactii de protest din partea taranilor. In cadrul negocierilor de aderare la UE, Romania a acceptat ca tuica si palinca sa fie accizate la fel ca orice alt produs alcool, precum vodca, cu o singura exceptie. Din fructele proprii, gospodariile taranesti vor putea utiliza, pentru consumul propriu, 50 de litri de alcool, de 100 de grade, dar platind "doar" jumatate din acciza standard. Restul productiei de tuica si palinca urmeaza sa fie accizat la valorile impuse pentru toate celelalte produse alcoolice, indiferent de cine sunt produse.
Aceste conventii au fost preluate in noul Cod fiscal, ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Potrivit acestuia, valoarea intreaga a accizei este de 750 de euro/hl de alcool de 100 de grade, iar pentru cei 50 de litri pentru autoconsum, cantitate alocata unei gospodarii pentru un an, acciza este de 375 de euro/hl. Asociatiile de producatori de tuica si palinca se impotrivesc unei astfel de impuneri, dand exemplu Grecia, unde uzo (n.r. - produs alcoolic traditional, echivalentul tuicii si palincii la romani) este scutit de accize. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.