Gestul presedintelui Basescu de a-l califica pe ziaristul Ovidiu Zara de la "Curentul" drept "gaozar" a patruns rapid in circuitul international, stirea fiind transmisa imediat de agentia France Presse. Scena politica romaneasca a condamnat gestul presedintelui, presedintele PSD Mircea Geoana catalogandu-l drept suburban. Intre timp pe forumul ziarului ZIUA a aparut un comentariu semnat T. Basescu, care facea un joc de cuvinte intre "gaozar" si "O. Zara". Administratia Prezidentiala a negat ca mesajul i-ar apartine presedintelui Basescu, iar investigatiile ZIUA au dovedit ca respectivul mesaj provine din Canada. Asociatia Civic Media a apreciat ca cel mai indicat gest din partea presedintelui ar fi sa-si ceara scuze pentru gestul sau.
Fals Basescu pe Internet via Canada
Administratia Prezidentiala a dezmintit in cursul zilei de sambata ca presedintele Traian Basescu este autorul textului aparut pe forumurile unor cotidiane centrale care au relatat despre incidentul produs cu o zi in urma intre seful statului si un jurnalist de la Curentul, la iesirea din sediul Serviciului Roman de Informatii, informeaza Rompres. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat, pentru Rompres, ca nu presedintele este autorul textului intitulat "o clarificare", aparut vineri, in jurul orei 23.00, pe forumurile cotidianelor "Ziua", "Evenimentul Zilei" si "Gandul" si semnat "T Basescu".
Mai multe mesaje postate pe forumurile on-line ale cotidianelor Ziua, Evenimentul zilei si Adevarul pe marginea articolelor care vizau remarca presedintelui Traian Basescu la adresa unui jurnalist de la Curentul lasau sa se inteleaga faptul ca seful statului ar fi autorul respectivelor postari de pe Internet.
Vineri noaptea, la ora 23.44, pe siteul Ziarului Ziua, la articolul "Basescu despre un ziarist: <<Un gaozar>>", a fost postat urmatorul mesaj : "Numele ziaristului de la Curentul este Ovidiu Zara... Nu stiu ce au inteles ei, dar in convorbirea mea cu Timofte am spus: <<Cate un O. Zara d'asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta>>. Fiecare intelege dupa cum il duce capul... Multumesc pentru rectificare. T. Basescu". Autorul mesajului avea user-ul Traian Basescu - presedinte. Avand in vedere ca acelasi mesaj a aparut si pe paginile de Internet ale ziarelor Evenimentul zilei si Adevarul si ca Traian Basescu a recunoscut faptul ca este un pasionat al citirii presei in varianta on-line si chiar a si publicat unele pareri pe forumurile unor ziare, aparitia mesajului de mai sus a fost atribuit de catre ziaristi si cititori chiar lui Traian Basescu. Mesajul figureaza ca a fost trimis de la IP 66.131.176.33. Respectivul IP apartine firmei Videotron din Canada, care ofera servicii de Internet, televiziune, telefonie si web-mail.
Specialistii IT ne-au declarat ca exista posibilitatea de a se masca adresa IP prin folosirea unor servere proxy. Este suficient ca administratorul unui astfel de serviciu (proxy) sa nu configureze/administreze corect un astfel de server si el poate servi cunoscatorilor pentru a transmite diferite mesaje avand cu totul si cu totul o alta adresa de IP decat cea fizica a calculatorului de unde a fost scris mesajul. De mentionat faptul ca reteaua de calculatoare de la Palatul Cotroceni se afla in Administrarea Serviciului de Telecomunicatii Speciale care dispune de suficienti specialisti in domeniul IT. (Doru DRAGOMIR )
France Presse: "Demaraj homofob al presedintelui"
Sub titlul "Un derapaj homofob al presedintelui Basescu face prima pagina a ziarelor din Romania" agentia de presa France Presse anunta ca: "Presedintele roman Traian Basescu a fost tinta intregii prese de la Bucuresti pentru ca a tratat de <<gaozar>> un jurnalist care i-a adresat o intrebare in timpul instalarii noilor sefi de servicii secrete, SRI si SIE. Pana acum considerat ca fiind un aparator al drepturilor minoritatilor sexuale, Basescu a fost auzit de mai multi jurnalisti spunand responsabililor SRI "cum poate un gaozar ca asta sa creada ca imi poate pune capcane?". (D.E.)
Aurelian Pavelescu
O insulta descalificanta
"As dori ca in numele clasei politice, inclusiv in numele presedintelui Traian Basescu, care nu si-a exprimat inca pozitia in mod oficial, sa cer scuze ziaristului Ovidiu Zara pentru insulta adresata de seful statului. Apreciez aceasta insulta ca fiind descalificanta pentru oamenii politici, un asemenea comportament fiind inacceptabil.
Modul de adresare al sefului statului indica faptul ca acesta se afla intr-un delir al puterii, orice persoana care ar incerca sa justifice iesirea presedintelui fiind la fel de vinovata si plasandu-se in afara jocului democratic.". (O.B.)
Mircea Geoana acuza limbajul suburban
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat, sambata, ca remarcile presedintelui Traian Basescu la adresa unui ziarist, asa cum au fost ele relatate de presa, sunt suburbane si nedemne si i-a solicitat presedintelui sa prezinte scuze ziaristului respectiv. Geoana a spus ca daca relatarile presei asupra remarcilor lui Basescu se confirma, atunci acesta din urma poate fi considerat un "antimodel" de presedinte. "Este suburban si nedemn pentru un presedinte de stat sa foloseasca un astfel de vocabular cu oricine si cu atat mai putin in relatia cu un reprezentant al presei. Eu cred ca este foarte important ca, daca aceste lucruri se confirma, sa existe scuze oficiale neintarziate fata de acel coleg din presa", a spus liderul social-democrat. (R.A.)
Civic Media solicita scuzele lui Basescu
Asociatia Civic Media i-a solicitat inca de sambata presedintelui Traian Basescu sa isi prezinte public scuze pentru comentariul facut la adresa ziaristului Ovidiu Zara avand in vedere ca afirmatia sa este "o insulta care se rasfrange asupra intregii prese romanesti". "Presedintele Romaniei a jignit nu numai un ziarist, ci intreaga comunitate jurnalistica tanara a tarii", se arata in comunicatul Civic Media. "Membrii Asociatiei Civic Media fac parte cu totii din generatia ai carei exponenti activi au fost considerati, pe rand, <<huligani>> si <<fascisti>> de catre Nicolae Ceausescu, <<animale>> <<golani>> si <<legionari>> de catre Ion Iliescu si astazi <<gaozari>> de catre Traian Basescu. Presedintele Romaniei a jignit nu numai un ziarist ci intreaga comunitate jurnalistica tanara a Romaniei, aceeasi care s-a zbatut pentru a nu vedea instalata coruptia si ticalosia in cel mai inalt post al tarii", declara atentia Civic Media. Referitor la faptul ca Basescu s-a simtit deranjat de "capacana" lui Zara, Civic Media afirma ca "rolul ziaristilor este, printre altele, si acela de a pune in dificultate oficialii prin <<intrebari-capcana>> pentru a putea extrage adevarul din spatele spuselor lor. In timp ce Traian Basescu s-a preumblat prin toate guvernarile Romaniei, de la partidul-stat FSN la Cotroceni, ziaristul <<gaozar>> Ovidiu Zara s-a luptat constant in interesul opiniei publice romanesti pentru dezvaluirea adevarului din spatele oligarhiilor politico-securistice ale Romaniei". Civic Media mai atrage atentia ca este de sanctionat si atitudinea fostului si actualului sef al SRI, respectiv Radu Timofte si George Cristian Maior, "care au aprobat prin tacere si zambete complice remarca jignitoare a presedintelui" desi si acesta si jurnalistul taxat aveau aceeasi calitate in sediul SRI, de invitati. Cei doi au dat dovada de "obedienta crasa si lipsa de bun simt elementar", sustine Civic Media.
"Daca de la acestia, ca fosti reprezentanti ai PSD, nu ne asteptam la nimic, de la Presedintele Traian Basescu asteptam insa scuzele sale publice si neintarziate" conchide comunicatul Civic Media. (D.E.)