A intrat in politica din anul 1990. A devenit cu adevarat cunoscut de opinia publica o data cu numirea sa ca premier (17 aprilie 1998-13 decembrie 1999), dupa demisia lui Victor Ciorbea. Acum s-a retras din prim-planul politicii si s-a dedicat scrisu

A intrat in politica din anul 1990. A devenit cu adevarat cunoscut de opinia publica o data cu numirea sa ca premier (17 aprilie 1998-13 decembrie 1999), dupa demisia lui Victor Ciorbea. Acum s-a retras din prim-planul politicii si s-a dedicat scrisului. Astazi, Radu Vasile implineste 64 de ani.

""Politica nu mai face parte din viata mea""

""Din punctul meu de vedere, anul 2006 nu a fost un an special, in sensul existentei unor momente semnificative in viata mea. Totusi, 2006 il consider un an extrem de semnificativ in ceea ce priveste aprofundarea unor demersuri pe care le-am avut anterior si acum am reusit sa ajung la o realizare deosebita. Ma refer, in primul rand, la activitati de natura culturala si spirituala. Termin acum o traducere a biografiei Papei Ioan Paul al II-lea, carte aparuta in limba engleza. Va fi prima biografie de mari proportii a Papei Ioan Paul al II-lea in limba romana, intr-o tara ortodoxa. Este o carte pe care as recomanda-o tuturor celor interesati de politica, nu neaparat de problemele religioase, pentru ca ea cuprinde 25 de ani de istorie a Europei. Pregatesc, de asemenea, alte doua volume. Unul este intitulat «Eu, presedintele», care este un volum de nuvele si schite cu caracter fantastic, dar ancorate in realitate. Al doilea volum este unul de eseuri, comentarii asupra istoriei nationale, intitulat «Insula».

Cea mai mare izbanda consider ca este traducerea biografiei Papei Ioan Paul al II-lea. A doua izbanda dateaza de pe la sfarsitul mandatului meu. Atunci s-a resimtit la nivelul intregii economii inceputul cresterii economice, care se mentine pana astazi intr-un ritm destul de intens, dar cu unele semne de intrebare in perioada actuala. Dupa o perioada de cadere destul de accentuata, a inceput procesul cresterii economice, al carui trend se mentine si astazi. Semnarea acordului de la Helsinki, o alta realizare a mea, ce a semnalat deschiderea oficiala a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, a fost de fapt fundamentul intregii evolutii ulterioare. Din pacate, decizia de la Helsinki s-a soldat imediat cu demiterea mea din functia de prim-ministru, desi am fost felicitat de presedintele de atunci.

Categoric, politica nu mai face parte din viata mea. Dar, ca orice om care m-am format politic, in special dupa 1990, nu pot spune ca sunt indiferent la politica. Este limpede faptul ca politica de astazi nu are nici o legatura cu cea pe care am facut-o in anii a€™90. Macar atunci stiam cine este in opozitie si cine este la putere. Romania este o tara a aparentelor. E greu sa spun daca politica mai reprezinta un interes pentru mine. O urmaresc cu atentie si cu ironie. Sunt dispus sa scriu o carte despre comportamentul clasei politice romanesti din perspectiva istorica.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.