Documente secrete dezvaluie preocuparile Securitatii in materie de filme, difuzare a cartii, grila de programe a TVR. Printre cei vanati - Ana Blandiana, Fanus Neagu, Eugen Barbu, actorul Victor-Mircea Mavrodineanu.   Niciunde in alta p
Documente secrete dezvaluie preocuparile Securitatii in materie de filme, difuzare a cartii, grila de programe a TVR. Printre cei vanati - Ana Blandiana, Fanus Neagu, Eugen Barbu, actorul Victor-Mircea Mavrodineanu. Niciunde in alta parte ca in domeniul artei si literaturii ne apare azi in deplinatatea absurditatii sale ceea ce am numit supralicitarea fleacului de catre Securitate. Fapte tinand de omenescul complex devin obiect de supraveghere informativa mai intai si de propuneri de masuri mai apoi. Semnificativa ramane in acest sens Nota din aprilie 1977 dedicata serialului tv ""Razboiul Independentei"". Conceput sa fie difuzat in episoade de cate 55-80 de minute, serialul il avea printre personajele principale pe Valter Maracineanu. Notele de esenta fac din ilustrul capitan ceea ce se zice in epoca a fi un personaj pozitiv. Comandant al Batalionului 1 din Regimentul 8, Valter Maracineanu moare eroic la asaltul redutei Grivita, rostind, inainte de a porni la asalt, in fruntea soldatilor, vorbele: ""Dupa mine copii!"". Propaganda comunista il considera un erou model in educatia patriotica si revolutionara. Dupa terminarea filmului, Securitatea intra in alerta. Interpretul lui Valter Maracineanu a facut cerere de plecare definitiva din tara! Mai grav, s-a solidarizat cu Paul Goma! La Avertizarea de catre organe, actorul regreta faptele comise. Cu toate acestea, Securitatea propune sa fie scos din serial. Dosarul sau nu mai era la inaltimea eroului pe care-l interpreta! Sub acelasi semn, al absurdului produs de Securitate, se inscriu si alte Note din Arhiva.
Cea din toamna lui 1988 ne dezvaluie preocuparile Securitatii in materie de difuzare a cartii, iar cea despre TVR, o institutie care se ocupa de grila de programe. Eroul, scos din film Ministerul de Interne Strict secret
Aprilie 1977
Nota
Organele Ministerului de Interne detin date ca in filmul serial pentru televiziune ""Razboiul Independentei"" rolul lui Valter Maracineanu este interpretat de Mavrodineanu Victor-Mircea, actor la Teatrul Giulesti. Mavrodineanu Victor-Mircea, in varsta de 30 ani, neincadrat politic, absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, considerandu-se nerealizat pe plan profesional - aspira sa ajunga regizor de film, in anul 1976 a solicitat pasaport pentru RF Germania, in vederea frecventarii unor cursuri de specializare in cinematografie. Nemultumit de refuzul acordarii vizei de calatorie, la 1 martie a.c. a solicitat aprobare pentru plecare definitiva din tara, avand in strainatate un unchi - fratele mamei - stabilit in 1942 in Canada, unde functionase ca atasat comercial. In ziua de 13 martie 1977, l-a vizitat pe Goma Paul, caruia i-a inmanat o scrisoare de adeziune la actiunea sa. Textul scrisorii, in care se pretinde ca in tara noastra nu ar fi respectate libertatile de opinie si exprimare, a fost transmis de postul de radio Europa Libera in ziua de 13 martie 1977. Cercetat de organele Ministerului de Interne, a recunoscut faptele comise, pe care le-a regretat, declarand ca se desolidarizeaza de actiunile lui Goma Paul. In ziua de 4 aprilie a.c., fiind pus in discutia colectivului dramatic de la Teatrul Giulesti, a cerut sa i se dea posibilitatea sa se reabiliteze prin munca, angajandu-se sa nu mai savarseasca fapte ce contravin intereselor statului. Propunem a se analiza si aprecia oportunitatea aparitiei sale in serialul ""Razboiul Independentei"", ce urmeaza a fi difuzat de televiziune.
Ministru
Teodor Coman
ASRI, Fond ""D"", dosar nr. 11.190, vol. 171, f. 111. Mobilizare pentru o carte Inspectoratul Judetean Timis
Securitate
Catre Departamentul Securitatii Statului CARTE. Blandiana, interzisa


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.