Google a gasit metoda ideala de a-si imbunatati baza de date din domeniul imaginilor: Google Image Labeler - un joc atractiv in care concurentii caracterizeaza imagini prin cuvinte cheie. Cea mai mare problema a imaginilor oferite de motoarel

Google a gasit metoda ideala de a-si imbunatati baza de date din domeniul imaginilor: Google Image Labeler - un joc atractiv in care concurentii
caracterizeaza imagini prin cuvinte cheie.

Cea mai mare problema a imaginilor oferite de motoarele de cautare este ca software-ul actual nu poate ""traduce"" o fotografie, interpretarea de acest gen fiind inca o sarcina exclusiv umana.

Google Image Labeler rezolva aceasta problema si face asta gratis. Este vorba despre un joc online. Timp de 90 de secunde, pe ecranele computerelor a doi jucatori se succed imagini. Ei trebuie sa introduca un cuvant care caracterizeaza imaginea si in momentul in care cuvintele alese de cei doi coincid se trece la imaginea urmatoare, fiecare primind un anumit punctaj.

De la lansarea din septembrie, Google Image Labeler a fost jucat de sute de concurenti intre care s-au stabilit deja topuri care il fac tot mai incitant. Pentru moment este disponibila doar versiunea in limba engleza. Cei mai fericiti sunt parintii, care se bucura ca astfel copiii lor isi imbunatatesc ortografia.

SIMILAR. Autorul jocului este Luis von Ahn, profesor la Carnegie Mellon University. Aceasta nu este prima sa experienta in domeniul dezvoltarii de noi tehnici de utilizare a abilitatilor computationale ale oamenilor. Google Image Labeler se bazeaza pe un joc anterior al aceluiasi creator - The ESP Game. Von Ahn declara ca sunt oameni care joaca si 40 de ore pe saptamana acest joc si ca daca s-ar bucura de popularitatea altor jocuri online, toate imaginile de pe internet ar putea fi etichetate in mai putin de doua saptamani. Din 5 octombrie 2003, aproape 20 de milioane de etichete au fost colectate de ESP.

CONCURENTA. Yahoo, alt important motor de cautare, are o colectie de 1,6 miliarde de imagini. In martie 2005 Yahoo a achizitionat Flickr, unul din cele mai populare site-uri de sortare si depozitare a fotografiilor. Din august anul acesta cautarile de pe acest motor, efectuate cu o serie de termeni cheie, ca de exemplu ""Funny Pictures"", afiseaza rezultate oferite de Flickr.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.