Un avion de linie turcesc
a fost deturnat aseara
deasupra Greciei. Aeronava efectua ruta Tirana
(Albania) - Istanbul
(Turcia), cand doi cetateni turci le-au luat ostatice
pe toate cele 117
persoane aflate la bord.

Un Boeing 737, apartinand companiei Turkish Airlines, a fost deturnat, ieri dupa-amiaza, in jurul orei locale 6 PM, de doi cetateni turci, a anuntat postul privat de televiziune NTV, citand surse din politie. Piratii aerului au pus stapanire pe avion in momentul in care acesta traversa nordul Greciei. Semnalele transmise de la bord la sol au pus in alerta autoritatile de la Atena si de la Roma, care au trimis cel putin sase avioane de lupta care au fortat Boeingul piratat sa aterizeze pe Aeroportul Brandisi din Italia. Cateva ore mai tarziu, autoritatile italiene au anuntat ca cel putin unul dintre autorii deturnarii s-a predat si nici un pasager sau membru al echipajului nu a fost ranit.

FARA VIOLENTE. Potrivit martorilor oculari, cei doi pirati ai aerului nu au folosit arme albe sau de foc. Sabri Abazi, un parlamentar albanez aflat la bordul avionului, a declarat agentiei italiene de presa Ansa ca atacul a fost coordonat de un barbat aflat in carlinga si de un altul in cabina pilotilor. Un alt pasager a precizat ca unul dintre pirati si-a cerut scuze pentru deturnarea avionului, inainte de a se preda politiei italiene. La bordul avionului se aflau si cateva participante la concursul de frumusete Globe International 2006.

Citeste si:

CONTRADICTII. Ultimele informatii date publicitatii aseara privind motivele piratilor aerului erau contradictorii. Potrivit unor surse citate de Reuters, cei doi ar fi vrut sa obtina azil politic in Italia. Alte surse au declarat pentru BBC ca actiunea a fost cauzata de anuntata vizita a Papei Benedict al XVI-lea in Turcia, la sfarsitul lui noiembrie. Candan Karlitekin, presedintele companiei aeriene Turkish Airlines, a confirmat ca, din spusele pilotilor avionului deturnat, cei doi pirati au invocat motivul vizitei Suveranului Pontif. Papa nu este vazut cu ochi buni de musulmanii din lumea-ntreaga dupa ce i-a jignit citand dintr-un imparat bizantin din secolul al XIV-lea, care sustinea atunci ca exista o legatura intre islam si violenta.

Cu toate acestea, un post de televiziune din Turcia a anuntat aseara ca unul dintre autorii atacului de ieri este crestin. La sfarsitul lui august, acesta i-ar fi trimis Papei o scrisoare in care ii marturisea ca nu doreste ""sa serveasca armata musulmana"".

PAPA E FERM