Viceprimarul localitatii Sfantu Gheorghe, din judetul Covasna, a incalcat Constitutia Romaniei prin discriminarea unei societati din Cluj-Napoca. Sztakics Eva (foto), viceprimar UDMR, a contractat societatea Piscine SRL pentru furnizarea unor echipamente necesare modernizarii bazinului de inot din localitate. Societatea clujeana a livrat marfa care, intamplator, era colorata in rosu, galben si albastru. Viceprimarul Sztakics Eva a returnat-o tocmai pentru ca era vopsita in culorile nationale. Presedintele Consiliului National Contra Discriminarii (CNCD), Csaba Astalos, a declarat ca viceprimarul maghiar a incalcat Constitutia.
Culorile nationale interzise
Primaria localitatii Sfantu Gheorghe a intrat in conflict cu o societate din Cluj-Napoca din cauza insemnelor nationale. Societatea Piscine SRL a livrat autoritatilor locale echipamentele necesare modernizarii bazinului de inot din localitate. De achizitionarea echipamentelor s-a ocupat viceprimarul localitatii Sztakics Eva. In luna aprilie, reprezentantii Primariei au trimis mai multe cereri de oferte importatorilor de echipamente pentru bazine de inot, printre care si societatea Piscine SRL din Cluj-Napoca. Dupa o luna, in 4 mai, administratorul bazinului din Sfantu Gheorghe, Nagy Zoltan, a comandat societatii clujene cinci cabluri de separare a culoarelor de inot, in lungime de 25 de metri. Societatea clujeana a comandat, la randul ei, marfa de la un producator italian. Piscine SRL a platit in avans echipamentele, adica peste 2000 de euro, dupa care a livrat marfa la Sfantu Gheorghe. In mod inexplicabil, viceprimarul Sztakics Eva, care este si vicepresedinte al organizatiei judetene a UDMR, a sarit in aer cand a vazut culoarea culoarului de separare comandat pentru bazinul din localitate. Mai precis, cordonul de 25 de metri este vopsit in rosu, galben si albastru. Ea a dispus ca marfa sa fie returnata societatii Piscine SRL, tocmai pentru ca era vopsita in culorile drapelului national, desi intre cele doua institutii exista un angajament. In opinia viceprimarului Sztakics Eva, la Sfantu Gheorghe nu este permis ca in bazinul de inot sa apara culorile drapelului national. "Am trimis marfa inapoi pentru ca era vopsita in culorile drapelului, rosu, galben si albastru. La Sfantu Gheorghe nu este admis sa apara culorile nationale", ne-a declarat Sztakics Eva.
Viceprimarul UDMR a incalcat Constitutia
In opinia presedintelui Consiliului National Contra Discriminarii (CNCD), viceprimarul din Sfantu Gheorghe a incalcat clar Constitutia. žIn Constitutie, la articolul 16, se mentioneaza ca nu este permis tratamentul diferentiat si se garanteaza egalitatea de sansei, a declarat Csaba Astalos. Presedintele CNCD a mentionat ca forul pe care il conduce are in deliberare un alt caz in care un trust de presa maghiar a fost impiedicat sa participe la o licitatie in Bistrita-Nasaud pe considerente etnice. Pe de alta parte, repezentantul CNCD sustine ca societatea clujeana este indreptatita sa actioneze in instanta administratia locala din Sfantu Gheorghe.
De asemenea, Csaba Astalos a mentionat ca nu este primul caz in care reprezentantii administratiei din Sfantu Gheorghe au o problema cu tricolorul. Primarul din Sfantu Gheorghe, Albert Almosz, a fost amendat in 2002 pentru ca a refuzat sa arboreze drapelul Romaniei in incinta institutiei. Albert Almosz a dispus ca, in ajunul Zilei Eroilor, drapelul sa fie dat jos de pe Primarie. Deputatul PRM, Anghel Stanciu, a cerut in plenul Parlamentului ca primarul localitatii sa fie demis deoarece nu a respectat Constitutia.