Se implinesc 13 zile de cand Adunarea Nationala a Secuilor a adoptat o rezolutie care prevede ca astazi urmeaza sa se stabileasca hotarele viitoarei republici. A secuilor. Separata practic din statul roman, aceasta noua entitate ar urma sa-si stabile
Se implinesc 13 zile de cand Adunarea Nationala a Secuilor a adoptat o rezolutie care prevede ca astazi urmeaza sa se stabileasca hotarele viitoarei republici. A secuilor. Separata practic din statul roman, aceasta noua entitate ar urma sa-si stabileasca singura regulile de functionare, incepand de la limba oficiala, continuand cu infiintarea unei armate si politii proprii, evident si a unei Justitii secuiesti si terminand cu fixarea unor impozite. Tot secuiesti. Si a unor noi reguli de circulatie. Secuiesti. Daca Guvernul maghiar va da curs solicitarii asa-numitei Adunari Nationale, Ungaria va deveni protectorul oficial al Tarii Secuilor. In raport cu cine? Evident, cu Romania. In fine, se mai face apel la marile puteri semnatare ale Tratatului de la 1 ianuarie pentru ca respectivul document sa fie revizuit. Politica externa a acestui stat va fi orchestrata de la Odorhei. Sau poate din Ditrau, locul in care a fost redactata istorica proclamatie. Se implinesc, de asemenea, 13 zile de cand autoritatile statului au ramas bouche-bee. Lipsite practic de orice reactie cat de cat vizibila. Si in masura sa opreasca nebunia. Care nebunie se indreapta vijelios in directia Bruxelles. Unde "poporul" secuiesc cu noul lui stat incearca sa adere la UE la pachet cu Romania, la 1 ianuarie 2007. Unde UDMR face lobby in acest sens. Pana cand institutiile statului, inca al nostru, care au ca principala datorie sa apere Constitutia, inca a noastra, precum si suveranitatea si integritatea unui teritoriu care inca ne apartine, se vor decide sa intre in actiune, eu unul imi voi lasa sa zburde fantezia in deplina libertate. Pornind de la continutul unei vechi intelepciuni populare, conform careia in Tara lui Papura Voda totul e posibil.
In Romania nu avem numai secui. Avem si romi. Sunt comunitati intregi de conationali cu ochi negri sau albastri, bruneti sau blonzi si care ar putea, de ce nu, dupa modelul patentat la Ditrau sa decida, cu sau fara un referendum, sa-si creeze o republica proprie. Tot astfel ma gandesc, si de ce nu as face-o, ca si locuitorii Deltei Dunarii ar putea sa-si intemeieze o republica. Republica Lipova. Dar turcii? Nu au si ei acest drept? Sau tatarii? Ba bine ca nu. Ca sa nu mai vorbim de machedoni. De ce, in definitiv, nu si-ar intemeia si ei un stat? Statul Pipera. Si mai nou avem si chinezi. Oare nu au si ei dreptul la autodeterminare? Tot in Romania, utilizand aceeasi matrice, ar putea fi ctitorit noul Ierusalim. De catre un grup de evrei, un alt grup de crestini si un al treilea de practicanti ai Coranului. Care ar decide ca, incepand de astazi, sa stabileasca propriile hotare si propriile legi. Ce frumos ar arata patria noastra multinationala, multiculturala si multistatala cu milioane de drapele noi si multicolore fluturand pretutindeni, cu o varietate nemaintalnita niciunde pe mapamond de uniforme ale armatelor nationale, cu zeci de constitutii si sute de legi diferite, cu atat de multe parlamente incat practic fiecare familie ar putea sa dispuna de cate un senator sau deputat! Dar de cand ne-am reintors la economia de piata, vin in Romania tot mai multi investitori. Unii dintre ei sunt britanici. Sau indieni. Sau japonezi. In definitiv, acestia de ce nu ar putea scoate la iveala o proclamatie prin care sa-si impuna dreptul lor? Acela de a circula pe stanga si nu pe dreapta? Dar de ce sa ne gandim doar la etnii? In definitiv, minerii cu ce sunt mai prejos? Ei de ce nu si-ar putea intemeia Statul Minerilor? Ori ciobanii, Statul Oierilor? Mama, mama, ce turism vom avea cu o asemenea varietate si unicitate! Si pentru ca nimeni sa nu se mai poata plange, vom avea si servicii secrete cu duiumul. Atat de multe, incat va fi indeplinit visul de aur al oricarui securist adevarat: totul, dar absolut totul va putea fi infiltrat si supravegheat. Apropo de ofiterii acoperiti din redactii. Cum de n-or fi descoperit ei din timp intreaga tarasenie cu Tara Secuilor? Cum de n-or fi anticipat ei ca omul numarul doi din Guvernul Romaniei, viceprim-ministrul Marko Bela, va rosti de la inalta tribuna a secuimii un discurs naucitor? Si care i-a lasat bujbe nu numai pe partenerii sai de coalitie, ci si pe cei 21 de milioane de cetateni, inca - pana azi - ai Romaniei.
Pana de curand, stiam ca o Constitutie a unui stat democratic nu poate fi schimbata decat prin referendum. Asa am invatat la scoala. Dar iata ca doctrina a fost facuta praf. Tara Secuilor poate fi creata printr-o simpla proclamatie. A unei adunari care se autointituleaza a fi nationala. Si daca stau bine sa ma gandesc, intentia noilor autoritati secuiesti de a obtine un nou tratat al puterilor care candva si-au trimis reprezentantii la Trianon ar putea fi extrapolata. Pe noi oare cine ne-ar putea impiedica sa cerem despagubiri uriase Italiei pentru ocuparea abuziva a Daciei de catre hoardele lui Traian? Si daca tot ne intoarcem acolo, oare de ce nu ne-am pune in bat capul de lup pentru parazile Regimentului de Garda? Al Romaniei mici. Din ce in ce mai mici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.