Imaginea fotbalului romanesc ramane in continuare una dezastruoasa in ciuda performantelor obtinute pe plan european in ultimul timp de cele trei echipe bucurestene, in special de Steaua si Rapid. Atat in tara, cat si in afara granitelor. Fotbalul
Imaginea fotbalului romanesc ramane in continuare una dezastruoasa in ciuda performantelor obtinute pe plan european in ultimul timp de cele trei echipe bucurestene, in special de Steaua si Rapid. Atat in tara, cat si in afara granitelor. Fotbalul este asimilat practic cu coruptia. Banii negri, blaturile si arbitrii vanduti sunt principalele subiecte care se discuta saptamana de saptamana la diferitele talk-show-uri de specialitate. Grav este insa ca aceasta imagine e una cat se poate de corecta. Desi toate aceste lucruri sunt foarte bine cunoscute atat de suporteri, cat si de catre oamenii din fotbal, nimeni nu ia nici o masura concreta. Vinovatii lipsesc cu desavarsire. Nimeni nu stie nimic, iar orice semnal tras de presa este considerat o prostie.
Cristian Borcea, Vasile Turcu, Mihai Stoica (zis Meme), Gigi Becali, Dinu Gheorghe (zis Vama), George Copos, Jean Padureanu, cunoscut mai bine sub numele de Lordul, Gheorghe "Pinalti" Stefan sunt doar cativa dintre cei responsabili pentru ceea ce se intampla astazi in fotbalul romanesc. Nu sunt insa singurii. Peste ei troneaza, cu mare autoritate, capii. Mircea Sandu zis "Nasu'", presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), si Dumitru Dragomir zis "Corleone" sau "Mitica", seful Ligii Profesioniste de Fotbal si vicepresedinte al FRF. Aceste doua personaje aflate in fruntea Federatiei Romane de Fotbal si a Ligii Profesioniste de ani buni de zile sunt principalii vinovati. Ei sunt cei care au girat ani de-a randul blaturile si coruptia. Si care au inchis ochii la fel de fel de mizerii, in acest mod participand la ele.
In ultimul timp, cei doi incearca sa lase impresia ca sunt interesati de refacerea imaginii fotbalului. Si de curatirea lui. In cursul acestei saptamani, sefii de la FRF si LPF au anuntat modificarea Regulamentului Disciplinar si introducerea unor pedepse drastice pentru oamenii de fotbal care continua sa se jigneasca si sa se balacareasca, dar si pentru suporteri. La prima vedere, ele par benefice. Realitatea insa este alta. Masurile lui Mitica si Sandu amintesc de regimul in care cei doi s-au format. Deciziile celor doi poti fi catalogate lejer drept unele dictatoriale.
Cenzura pe stadioane
Dupa ce au girat ani la randul coruptia si mizeria din fotbalul romanesc, fara a lua nici o masura pentru a stopa aceste lucruri, Mircea Sandu si Mitica Dragomir si-au indreptat atentia asupra suporterilor. A celor care vin etapa de etapa pe stadioane si isi sustin echipele favorite. A celor care dau bani pe bilete si ajuta astfel financiar, in mica masura e drept, cluburile cu care simpatizeaza. Capii fotbalului au lansat un atac fara precedent la adresa libertatii de exprimare a acestora. La 16 ani de la revolutie si cu cateva luni inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Sandu si Dragomir incearca sa interzica, in cel mai stalinist mod cu putinta, dreptul suporterilor de a-si exprima nemultumirile fata de ceea ce se intampla la cluburile lor, la Federatie sau la Liga. "Corleone" si "Nasu'" doresc sa introduca cenzura pe stadioane. Un lucru unic in Europa.
Ca la noi la nimeni
Mai-marii fotbalului romanesc au anuntat cu mare tam-tam introducerea unor noi prevederi, mult mai stricte, prin care, chipurile, se incearca imbunatatirea imaginii si climatului din fotbalul romanesc. Deciziile luate insa de cei doi sunt insa de-a dreptul aberante. Mai grav este insa ca una dintre ele incalca pana si Constitutia Romaniei. Care, din cate se pare, pentru Mircea Sandu si "Corleone" Dragomir nu are nici o valoare.
Astfel, marti, cei doi vechi conducatori ai fotbalului romanesc au anuntat ca pe stadion vor fi interzise bannerele, afisele si inscriptiile galeriilor care nu au emblema clubului. "Comportamentul inadecvat al spectatorilor cuprinde: violente cu privire la persoane sau bunuri, utilizarea fumigenelor, aruncarea obiectelor spre terenul de joc, afisarea sub orice forma de bannere, pancarte, orice fel de insemne sau forme inscriptionate (cu exceptia insemnelor oficiale ale cluburilor - culori, fanioane etc), cantece rasiste sau jignitoare ori patrunderea in spatiul de joc", se mentioneaza in modificarea adusa articolului 70 din Regulamentul Disciplinar al FRF.
Practic, suporterii, din galerie sau nu, nu vor mai putea intra in stadion fara nici un fel de banner daca acesta nu are imprimat pe el emblema sau insemnele clubului. Decizia, pe langa faptul ca este una aberanta, este si unica in Europa. Peste tot in lume galeriile si suporterii diferitelor echipe au dreptul sa afiseze bannere. Desigur cu conditia ca acestea sa nu contina texte jignitoare, rasiste, xenofobe sau care sa incite la violenta. Italia, Olanda, Germania sau Belgia sunt doar cateva exemple in acest sens. De altfel, este cunoscut faptul ca la meciul Standard Liege - Steaua, suporterii belgieni au afisat zeci de bannere albe, fara nici un fel de embelma a clubului care contineau mesaje pentru jucatorii favoriti. Majoritatea critice.
Doar laude
Pe stadioane nu vor mai putea fi vazute decat mesaje de incurajare sau laudative. Pentru ca asa vor Mitica Dragomir si Mircea Sandu. Criticile si reprosurile vor lipsi. Spre exemplu suporterilor le va fi interzis sa mai ceara, in scris, demisia unui antrenor sau sa isi arate nemultumirea fata de evolutiile echipei favorite sau fata de alte aspecte.
In acelasi timp, prin aceasta masura, atat Mircea Sandu, cat si Dumitru Dragomir incearca sa se apere de eventualele "atacuri" ale suporterilor. Asta intrucat este foarte probabil ca pe stadioane sa nu mai fie vazut nici un banner pe care sa stea scris, spre exemplu, "Mircea Sandu, demisia" sau "Dumitru Dragomir, demisia". Si aceste bannere vor fi interzise. Pentru ca ele, asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant al FRF, Paul Zaharia, sunt "injurioase".
Totusi, asemenea bannere vor putea fi afisate doar daca vor contine emblema sau insemnele clubului sustinut de respectivii spectatori. Caci asa au decis tot Dragomir si Sandu: "Cu insemnele clubului, poti sa scrii: (...) jos Dragomir, jos Dracu si asa mai departe...", a spus Mitica Dragomir, joi seara, la emisiunea "Nasu'" de pe B1 Tv. Un aspect din nou cat se poate de aberant, pentru ca opinia unui simplu spectator, sau a mai multora, nu trebuie sa coincida de fiecare data cu cea a clubului. Practic, mesajele contra conducatorilor fotbalului romanesc nu vor mai putea fi afisate decat daca sunt scrise pe un steag sau fular al echipei.
Constitutia calcata in picioare
Ce nu stiu insa "Nasu'" si "Corleone" este ca decizia de interzicere a bannerelor pe stadioane, cele care nu instiga la violenta, rasism, xenofobie sau care nu jignesc, este total neconstitutionala. Mai exact, ea incalca articolul 30 al Constitutiei referitor la libertatea de exprimare. Astfel, conform alineatului 1 al acestui articol, "libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile". Totodata, la alineatul 2 al articolului 30 din Constitutie se prevede cat se poate de clar ca "cenzura de orice fel este interzisa".
Pe de alta parte, potrivit alineatului 6, "libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine". "Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri", se arata la alineatul 7 al aceluiasi articol.
Este cat se poate de clar ca acele bannere critice la adresa anumitor persoane sau fata de un anume club, dar care sunt insa decente, nu pot fi interzise in nici un fel. Bannere pe care sta scris spre exemplu "Demisia Mircea Sandu", "Pleaca Dumitru Dragomir" sau "Nu mai vrem coruptie in fotbal" nu aduc atingere deminitatii, onoarei, vietii particulare sau a dreptului la imagine. De asemenea, ele nu indeamna la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, nu incita la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, si nici nu sunt obscene sau contrare bunelor moravuri.
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca o asemenea decizie nu se justifica tinand cont de faptul ca exista deja ordonanta 11/2006 pentru prevenirea si combaterea violentei in sport.
Interpretare dupa bunul plac
Juristul FRF, Iustin Stefan, sustine ca singurele bannere care nu pot fi introduse sunt cele de genul celor rasiste, xenofobe sau rasiale. Lucruri care insa nu sunt specificate in nici un fel in regulamentul FRF. "Singurele bannere care sunt interzise sunt cele care contin afirmatii rasiste, xenofobe sau rasiale", ne-a declarat Iustin Stefan. Spre deosebire de purtatorul de cuvant al Federatiei care a precizat ca un banner cu continutul "Demisia Mircea Sandu" este injurios, acesta sustine ca un asemenea afis poate fi introdus pe stadion. Totusi, in spiritul sefilor sai, Mitica si Nasu', Iustin Stefan a tinut sa precizeze ca "fotbalul nu este un loc de exprimare a ideilor". Ca dovada ca aceste noi regulamente sunt interpretate dupa bunul plac este si afirmatia juristului in ceea ce priveste un banner in care sa fie scris "Nu mai vrem coruptie in fotbal". "In momentul in care spunem nu mai vrem coruptie, afirmatia trebuie sa fie dovedita", ne-a spus Iustin Stefan. Referitor la bannerele care sa contina mesaje catre rivali, dar decente cum ar fi "Echipa voastra nu are valoare", juristul lui Mircea Sandu a precizat cat se poate de clar ca acesta poate fi afisat doar cu emblema clubului. Deci, in opinia lui Iustin Stefan, ideile suporterilor trebuie neaparat sa coincida cu cele ale conducatorilor clubului.
Munca in zadar
De asemenea, o alta decizie care loveste in plin in simplii microbisti, dar de aceasta data si in fotbalisti, este cea privind depunctarea echipelor in cazul in care conducatorii sau oficialii acestora se jignesc. "Cand oficialul care a fost sanctionat pentru savarsirea uneia din abaterile disciplinare prevazute de alin. 3 si/sau 4 ale art. 32 savarseste din nou o fapta care intruneste elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazuta de alin. 1 al art. 32, pe langa sanctiunea aplicata acestuia, clubul caruia apartine va fi penalizat cu 3 puncte", se arata in alineatul 5 al articolului 32 din Regulamentului Disciplinar.
Juristul FRF ne-a explicat la ce se refera concret aceasta modificare. "Daca oficialii unor cluburi se jignesc, ei vor fi suspendati intre trei si patru etape. La a doua abatere, echipele lor vor fi depunctate. Daca un reprezentant al unui club jigneste un oficial LPF sau FRF, el va fi suspendat intre sase si opt etape. La a doua abatere clubul pe care il reprezinta va fi penalizat cu trei puncte. Pe langa depunctare, oficialul care a comis fapta va fi suspendat conform regulamentului", ne-a spus Iustin Stefan.
Este cat se poate de clar ca si aceasta decizie este una aberanta. Cei care vor suferi cu adevarat, in cazul depunctarii unei echipe, vor fi jucatorii si sustinatorii acesteia. Care nu au nici o vina pentru jignirile si balacarelile ce au loc aproape zi de zi intre oamenii de fotbal si in care de multe ori sunt implicati chiar Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu. Practic, munca jucatorilor nu va mai conta. Pentru ca "Nasu'" si "Corleone" arata un dispret total fata de ei. In aceste conditii nici un meci nu va mai putea fi considerat castigat nici dupa terminarea lui. Clasamentul se va putea schimba in orice moment, iar clubul care are cei mai civilizati oficiali ar putea sa castige chiar si campionatul.
La adapost
Pe de alta parte, la fel ca si in cazul bannerelor, Mircea Sandu si Mitica Dragomir se protejeaza fata de eventuale atacuri mai dure venite din partea unor oficiali ai anumitor cluburi. Din 2 octombrie, o declaratie precum "Sandu poate influenta soarta unui campionat. El comanda arbitri, el comanda tot", facuta, in urma cu cateva zile, de finantatorul Stelei, Gigi Becali, poate duce la depuncterea clubului. Desi nu este o jignire, desi cel ce a facut aceasta afirmatie poate fi actionat in instanta si eventual pedepsit, fotbalistii si suporterii vor fi cei care vor suferi. Pentru ca echipa lor va fi depunctata. Ceea ce nu e deloc normal. Important este ca Mircea Sandu si Mitica Dragomir vor fi in siguranta. Intangibili. Si curati. Doar aparent.
Precizare
ZIUA precizeaza ca a incercat sa stea de vorba atat cu Dumitru Dragomir, cat si cu oficialii cluburilor Rapid si Dinamo, insa acestia nu au putut fi contactati.
Gigi Becali, finantator FC Steaua
"Sunt mai rai decat Ceausescu"
"Eu i-am zis lui Mitica, am vorbit cu el, si i-am zis ca e vorba despre libera exprimare. Dar pe mine nu asta cu bannerele ma deranjeaza. Asta cu depunctarea. Adica te certi cu unu, il jignesti si gata iti ia trei puncte. Atunci sa nu mai avem voie sa iesim din casa sa nu cumva sa calcam stramb in fata lui Mircea Sandu. Da' nu-ti spun ce mi-a venit de la Federatie la mine la birou. Un fax in care imi spun sa le pun la dispozitie stadionul pentru meciul cu Belarus, cu anexele, cu angajatii, cu publicitatea, cu fotoliile, cu tot. Deci sa le pun la dispozitie tot. Adica stadionul in care am bagat milioane de dolari. Nici nu spun macar domnule Becali sa colaboram, sa negociem, ca oricum nu le cer nici un ban. Astia sunt mai rai decat Ceausescu. Le-am trimis si eu un fax in care le-am spus: "Sa traiti domnule Mircea Sandu, Sa traiti domnule Florin Prunea, Sa traiti domnule Ionut Lupescu" si le-am cerut sa imi spuna ce melodie vor sa le cante Becali atunci cand vin la stadion. Ei nu sunt sanatosi la cap, ei sunt mai dictatori decat Ceausescu. Eu sa le pun la dispozitie tot, tot eu sa platesc".
Mircea Sandu, presedintele FRF
"Nu incalca nimic"
"Se poate scrie orice, daca nu este rasist, injurios sau de acest gen, doar daca are insemnele clubului. Sa scrie ce vor, dar cu insemnele, cu emblema clubului. Nu incalca nici o lege. Nu incalca nimic".
Ioan Mustata, avocat
"Cenzurarea opiniilor este interzisa"
"Asa cum este cunoscut, articolul 30 din Constitutie garanteaza libertatea de exprimare a opiniilor prin scris, prin imagini, prin sunete sau orice alte mijloace de comunicare in public, acest drept constitutional fiind inviolabil apartinand de principiu, neingradit, atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice. Cenzurarea opiniilor este interzisa cu conditia ca exercitarea dreptului la libera exprimare sa nu prejudicieze demnitatea, onoarea, viata privata si dreptul la imagine si de asemenea exercitarea opiniilor sa nu aduca atingere unor valori fundamentale. Toate acestea trebuie respectate si in cadrul manifestarilor sportive. Legarea exercitarii dreptului la opinie de incadrarea bannerului de simbolurile clubului poate constitui o limitare a dreptului la opinie intrucat uneori aceste manifestari pot veni in contradictie cu pozitiile oficiale ale clubului carora le apartin insemnele acestea, putand sa nu fie de acord cu folosirea lor, fiind pusa in discutie imaginea publica si chiar pozitia oficiala a clubului in raport cu mentiunile cuprinse in banner. Esential si fundamental este faptul ca exercitarea dreptului la opinie sa nu constituie o instigare directa sau indirecta la manifestatii ilegale in adunarile publice si la incalcari ale drepturilor fundamentale ale altor persoane".
Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNTCD, avocat
Sefii FRF doresc sa se protejeze
"Este vorba fara indoiala de incalcarea dreptului la libera exprimare, sefii FRF dorind astfel sa se protejeze chiar pe ei de eventuale acuzatii ale suporterilor. Violenta de pe stadioane poate fi limitata prin alte metode si ma refer in primul rand la respectarea regulamentelor internationale potrivit carora stadionul trebuie monitorizat cu camere de luat vederi care sa fie folosite pentru depistarea persoanelor turbulente in vederea sanctionarii si izolarii lor. Pe de alta parte, fortele de ordine trebuie sa respecte principiile legale de sanctionare a persoanelor vinovate de violente cu o reactie proportionala pentru a nu se ajunge, din contra, la escaladari ale violentelor asa cum s-a intamplat la meciul Dinamo-Steaua. Ar trebui sanctionati deopotriva insa si comportamentul de multe ori abuziv al sefilor de cluburi, al sefilor FRF care considera fotbalul ca pe un bun propriu dispretuind faptul ca este vorba despre un fenomen sportiv si social de masa care impune respectarea unor reguli comportamentale regulamentare din partea tuturor actorilor fie oameni de fotbal, suporteri sau forte de ordine".
Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa
"O masura care nu are justificare legala"
"Nu vad care ar fi justificarea legala pentru o asemenea masura, ba chiar nu avem o lege care sa restrictioneze dreptul la libera exprimare. Si daca ar exista, ea ar fi neconstitutionala. Deci, masura este nejustificata. Este o forma pasnica de protest. Este absurd sa fie interzis afisarea unor bannere cata vreme forma de exprimare nu este jignitoare. Cu mana pe inima va spun ca este o masura care nu are justificare".
Marcel Puscas, fost presedinte al clubului Steaua
Depunctarea, o masura generatoare de spagi
"Este vorba despre o incalcare a dreptului la libera exprimare. Nu stiu de ce nu putem lua modele gata facute in Europa Occidentala, din Germania, din Spania, din Italia. Dupa mintea lui Mircea Sandu trebuie organizata o comisie de bannere la fiecare club. Specialistii trebuie sa aiba minim patru facultati", ne-a spus Marcel Puscas. Referindu-se la cea de-a doua prevedere, in legatura cu depunctarea echipelor, Marcel Puscas sustine ca aceasta este o masura generatoare de spagi si ca in mod normal clubul ar trebui aspru amendat si sanctionat, dar in nici un caz depunctat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.