Presa a fost ieri bombardata cu o informatie soc: PSD se pregateste sa intre la guvernare alaturi de PD. Presedintele Traian Basescu nu ar fi strain de aceasta lucratura, promitand chiar pesedistilor un numar ministere. Imbatat de nesperata oportu
Presa a fost ieri bombardata cu o informatie soc: PSD se pregateste sa intre la guvernare alaturi de PD. Presedintele Traian Basescu nu ar fi strain de aceasta lucratura, promitand chiar pesedistilor un numar ministere. Imbatat de nesperata oportunitate, liderul social-democratilor Mircea Geoana a pus mana pe telefon si a sunat in filiale pentru a informa ca va ajunge la Putere. Planul are si o data: 5 ianuarie. Toate aceste amanunte au fost infirmate ferm de partidele aflate in ecuatie. De la PD s-a reclamat neoficial ca e o intoxicare a PNL, de la liberali s-a spus ca e o lucratura a PSD. Pentru ca jocul combinatiilor sa se complice si mai tare, cu doar o zi in urma, PC a amenintat din nou cu parasirea guvernarii dupa 1 ianuarie 2007, iar UDMR a spus ca de la acea data trebuie regandira Coalitia. Una dintre putinele certitudini este ca o alta formula guvernamentala, spre exemplu PSD-PD, ar fi posibila fie prin retragerea premierului de buna voie sau prin votul Parlamentului. Or, este iar o certitudine ca Tariceanu, dupa cum a anuntat, vrea sa-si duca mandatul pana la capat. Mai mult, scenariul pare imposibil si din cauza faptului ca in Programul politic al PD este stipulat clar: "Evolutia PD, ca partid popular situat la centrul spectrului politic, elimina orice ambiguitate, orice posibila comparatie doctrinara si orice colaborare cu PSD".
Geoana si-a sunat filialele
Surse social-democrate ne-au precizat ca, intr-o discutie avuta cu Ion Iliescu ieri, la sediul din Baneasa, liderul PSD i-ar fi recunoscut fostului presedinte ca exista negocieri privind participarea la guvernare dar ca o astfel de decizie va fi luata abia dupa ce se va consola si teritoriul. De altfel, Geoana a sunat ieri in filiale si sub pretextul ca vrea sa lamureasca pesedistii cu privire la nominalizarea George Maior pentru sefia SRI, a luat pulsul pe marginea posibilitatii de a merge la guvernare. El le-ar fi spus pesedistilor ca prin numirea lui Maior, PSD ar fi mai putin santajabil. Pe de alta parte, in PSD, se contureaza in acest moment doua tabere: pro si contra intrarii la guvernare. Opozantii, sustin ca nu vor sa intre la guvernare pe usa din dos si ca vor sa obtina Puterea in urma unor alegeri.
PNL cere lamuriri de la aliati
In afara acestor scenarii, liderii celor trei partide s-au grabit sa-si prezinte propriile comentarii. Liberalii au anuntat, prin vocea purtatorului de cuvant Varujan Vosganian, ca PD ar trebui sa-si precizeze clar pozitia cu privire la o eventuala colaborare cu PSD, intalnirea democratilor de la Cluj-Napoca fiind, in opinia sa, un bun prilej pentru exprimarea unei pozitii. "In legatura cu diversele supozitii privind crearea unui guvern de tehnocrati, care sa se bazeze pe sustinerea unei majoritati PSD-PD, PNL considera ca aceste supozitii nu fac bine prestigiului Aliantei DA, lasand loc numeroaselor suspiciuni", a afirmat Vosganian, citat de Mediafax. Referitor la o colaborare cu PSD, senatorul liberal a afirmat ca PNL nu va colabora niciodata pentru formarea unei majoritati guvernamentale. "Pentru a limpezi lucrurile, PD ar trebui sa faca o declaratie similara celei liberale, prin care sa afirme raspicat ca nu doreste o colaborare cu PSD. Intalnirea de la Cluj-Napoca, de la sfarsitul acestei saptamani, este cel mai bun prilej pentru ca democratii sa spuna ca nu doresc sa colaboreze cu PSD", a mai spus Varujan Vosganian.
Boc respinge o colaborare cu PSD
Imediat, liderul democrat Emil Boc a declarat, la Realitatea TV, ca nominalizarea senatorului PSD George Maior pentru functia de sef al SRI nu are nici o legatura cu o eventuala colaborare politica intre PD si PSD. "Acceptam acest act ca unul de normalitate, intr-o tara care se pregateste sa intre in UE si unde trebuie sa existe punti de legatura intre putere si opozitie", a declarat liderul PD. El a mai spus ca sefii serviciilor secrete nu au facut si nu fac obiectul chestiunilor politice. Referindu-se la declaratiile secretarului general al PNL, cum ca liberalii ar iesi de la guvernare in cazul in care Maior ar fi numit in functie, Boc a precizat ca, in protocolul Aliantei, nu exista "nici o prevedere cu privire la partajarea sefiilor serviciilor secrete". "Din acest punct de vedere, putem guverna in continuare", a spus seful PD, adaugand ca este convins ca Alianta nu se va rupe. PD nu-si foloseste institutiile pentru a dezminti scenarii aparute in presa, a declarat, ieri, citat de Rompres, vicepresedintele PD Cezar Preda. "PD nu-si foloseste institutiile pentru a dezminti scenarii aberante, lipsite de orice suport politic real. Institutiile PD exista pentru a rezolva probleme care vizeaza buna guvernare", a afirmat liderul democrat.
Bejinariu admite un guvern de tehnocrati
In schimb, deputatul PSD Eugen Bejinariu a vorbit de posibilitatea ca dupa aderarea Romaniei la UE sa se formeze un guvern tehnocrat, cu larga sustinere parlamentara, subliniind ca "este mai important viitorul Romaniei decat cel al PNL". Bejinariu a spus, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax, ca dupa aderarea la UE, una dintre solutiile viabile ar fi formarea unui guvern de tehnocrati care sa poata conduce tara astfel incat sa nu se inregistreze intarzieri in continuarea reformelor si sa se impuna, din partea Comisiei Europene, adoptarea unor masuri de salvgardare. "E posibil sa se ajunga la formula unui guvern de tehnocrati, tinand cont de neajunsurile actualei guvernari", a spus deputatul PSD. El a adaugat ca acest guvern de tehnocrati ar putea avea o sustinere larga si ar putea fi sprijinit si de PSD, aratand ca nu crede ca organizarea de alegeri anticipate ar reprezenta o solutie in conditiile in care Romania trebuie sa continue reformele.
UDMR: Trebuie regandita Coalitia
La randul sau, liderul UDMR Marko Bela a spus ca dupa ianuarie 2007 trebuie rediscutata functionarea coalitiei, motivul nefiind legat exclusiv de problema nationala sau problema drepturilor minoritatilor. "Nu suntem certati, dar nici nu discutam asa cum ar trebui, deci e clar ca in ianuarie va trebui sa stam de vorba si va trebui sa vedem ce facem. Ideea ar fi sa refacem aceasta coalitie, sa o revigoram. Nu cred ca nu ar fi posibila o astfel de revigorare", a declarat vicepremierul. El a spus ca nu vede posibila o alta formula de majoritate parlamentara decat cea actuala, respingand ideea uneia PD-PSD-UDMR. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.