Mostenitorii unui fost luptator pe frontul celui de-al doilea razboi mondial sunt impiedicati sa intre in posesia mostenirii lasate de bunicul si de tatal lor de un grup de interese condus de Ioan-Paun Otimanu, fost senator PAC de Timis in doua le
Mostenitorii unui fost luptator pe frontul celui de-al doilea razboi mondial sunt impiedicati sa intre in posesia mostenirii lasate de bunicul si de tatal lor de un grup de interese condus de Ioan-Paun Otimanu, fost senator PAC de Timis in doua legislaturi si rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB), si protejat de prefectul de Timis Ovidiu Draganescu, al carui tata a fost coleg si prieten cu Otimanu. In pofida tuturor actelor, a martorilor, a sentintelor si a unor decizii locale, Otimanu se impotriveste ca terenurile, extrem de valoroase si situate intr-o zona buna Timisoarei, pe Calea Torontalului, terenuri aflate acum in folosinta USAMVB, sa fie retrocedate proprietarilor de drept. Mai mult, in sedinta Senatului Romaniei din 9 februarie 2004, senatorul de Timis Otimanu caracteriza solicitarile urmasilor fostilor proprietari drept presiuni ale unui grup de interese: "in fapt, asa-zisii proprietari sunt grupuri opbscure de interese"! Revoltat, unul dintre mostenitori, romano-austriacul Andreas Heitler, s-a adresat cu un memoriu redactiei ZIUA in care dezvaluie cine sunt, cu adevarat, membrii grupului de interese care se opun retrocedarii terenurilor, mai ales ca ele sunt libere de orice sarcina, nu sunt cultivate si nu sunt revendicate de nimeni altcineva, cu exceptia, bineinteles, a dr. Otimanu, fost senator PAC si liberal.
Disparut pe front
"Bunicul nostru, Szomoru Andrei, nascut la 1 octombrie 1906, a fost ultimul proprietar legal al terenului cu numerele topografice 23580, 23581 si 23582, inscrise in CF nr. 11361 Timisoara, cu o suprafata totala de 2,003 hectare, care ni se cuvine de drept ca mostenitori. Bunicul pleaca in anii '40 pe front, ca soldat in Armata Romana. Se mai intoarce in '44 pentru o scurta permisie, dupa care ramane pentru totdeauna disparut, murind pentru tara! Familia Szomoru, sotie vaduva si fiul Andrei, raman cu un titlu de "erou national" in locul unui sot si al unui tata, si cu o bucata de pamant de pe urma caruia sa-si scoata bucata de paine! Copilul Szomoru Andrei este nevoit, in ciuda varstei fragede, de numai 8-9 ani, sa lucreze impreuna cu mama lui terenul pe care, din cauza conjuncturii politice si a legislatiei nici nu-l poate mosteni. Cand, in sfarsit, putea deveni proprietarul de drept al terenului, apare o noua piedica: Decretele 151/1950, 218/1960 si 712/66, date de comunisti "pentru intovarasirile agricole, pentru constituirea gospodariilor agricole coelctive, pentru intarirea economica a taranilor saraci si mijlocasi si pentru intarirea gospodariilor agricole de stat." Tanarul Szomoru Andrei, pe vreme acea soldat, sufera o puternica trauma si are o tenativa de suicid, la aflarea vestii ca familia sa a fost desproprietarita. Asadar, tatal meu, Andrei Szomoru, porneste in viata de adult avand in urma o copilarie grea, o tentativa de suicid, iar o parte din stagiul militar l-a facut la batalionul disciplinar, ca urmare a tentativei de suicid.", ne scrie Andreas Heitler despre calvarul tatalui sau, Andrei A. Szomoru.
Moarte din cauza nedreptatilor
"Dupa Revolutia din 1989, la care si noi am luat parte din primele momente, fara insa sa facem caz de asta si sa cerem certificate de revolutionar cu tot cu avantajele materiale pe care acestea le aduc, am crezut ca va fi bine si dreptatea va triumfa in toata tara. In 1991, tatal meu solicita retrocedarea terenului care apartinuse tatalui sau, bunicul nostru disparut pe front, in baza Legii 18/1991. Cererea a fost respinsa insa cu motivatia ca terenurile preluate de la statul roman si aflate in administrarea Institutului Agronomic Timisoara nu se retrocedeaza. Odata insa cu aparitia Legii 169/1997, pe 20 ianuarie 1998 Andrei A. Szomoru introduce o noua cerere de retrocedare care, dupa opt ani de "analizare" nu este rezolvata nici la ora actuala! Nenumaratele amanari si tergiversari au avut ca urmare agravarea brusca a starii sanatatii tatalui meu, ceea ce a dus la decesul sau. Au trecut opt ani fara nici un rezultat, in afara de propunerea de validare a incadrarii corecte a terenului in Anexa 48, cu suprafata de 2,003 hectare, in scopul retrocedarii lui pe vechiul amplasament, ceea ce ar fi trebuit sa fie facut de la inceput.", scrie fiul lui Andrei Szomoru.
Primarul Ciuhandu propune retrocedarea
Cum spuneam la inceputul anchetei de fata, mostenitorii lui Andrei Szomoru au toate actele doveditoare pentru dobandirea terenului bunicului lor. Inclusiv doua propuneri de validare din partea Comisiei Municipale de fond funciar Timisoara, condusa de Gheorghe Ciuhandru. Comisia judeteana se face insa ca ploua si joaca dupa cum ii canta rectorul Otimanu. La Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Timis, exista doua propuneri de validare din partea Comisiei municipale de fond funciar Timisoara, referitor la trecerea din anexa 50, pozitia 69 - autor Szomoru Andrei, mostenitor Szomoru Andrei, in anexa 48, pozitia 1, cu suprafata de 2,003 hectare. Cele doua adrese ale Comisiei municipale Timisoara sunt inregistrate cu nr. 9855 din 18 octombrie 2004 si nr. 4470 din 25 aprilie 2005. Conform prevederilor Legii 18/1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stipulate in articolul 51, "Comisia judeteana are competenta sa solutioneze contestatiile si sa valideze ori sa invalideze masurile stabilite de comisiile locale." In plus, in conformitate cu prevederile articoului 10 din Legea 1/2000, se stipuleaza foarte clar: "Procesul-verbal de delimitare impreuna cu hotararea comisiei locale vor fi supuse spe validare comisiei judetene, care este obligata sa se pronunte in termen de 30 de zile de la primirea acestuia.
Prefectul Ovidiu Draganescu refuza
Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Timis, condusa de prefectul Ovidiu Draganescu, nu a validat, dar nici nu a invalidat propunerea Comisiei municipale Timisoara in termenul legal desi, cum am aratat, era obligata sa se pronunte in 30 de zile de la comunicare. Terenul revendicat de defunctul Szomoru Andrei trece in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara, prin protocolul de predare-primire din data de 11 ianuarie 2005, incalcandu-se astfel articolul 6 din Legea nr. 213/1998, care stipuleaza foarte clar: "fac parte din domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si bunurile dobandite de stat in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, daca au intrat in proprietatea statului in temeiul unui titlu valabil, cu respectarea Constitutiei, a tratatelor internationale la care Romania era parte si a legilor in vigoare la data preluarii lor de catre stat. Bunurile preluate de stat fara un titlu valabil, inclusiv cele obtinute prin vicierea consimtamantului pot fi revendicate de fostii proprietari sau de succesorii acestora daca nu fac obiectul unor legi speciale de reparatie." Articol in care nu se incadreaza cazul trecerii terenurilor in administrarea USAMVB. In plus, inca din noiembrie 2004, Marcel Mihoc, directorul ADS Timis, si Corneliu Popa, diretor general al ADS, stiau de revendicarea proprietatii Szomoru, fiind informati in scris de catre urmasii lui Andrei Szomoru.
In incheierea memoriului sau, Andreas Heitler incearca sa descifreze misterul tacerii si al inactiunii prefectului Ovidiu Draganescu, precum si al celorlalti membri ai Comisiei judetene Timis, care ii fac jocul rectorului USAMVB: "Dorim sa precizam cine sunt membrii Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor de pe langa Prefectura Timis: 1. Ovidiu-Virgil Draganescu, prefect de Timis, presedinte al Comisiei judetene de fond funciar. In perioada 1991-1996 a fost asistent universitar la USAMVB. Tatal prefectului, Emil Draganescu, a fost profesor si decan, in perioada 1992-1996, la USAMVB Timisoara. 2. Simona Cheresi, consilier principal al Comisiei judetene de fond funciar, absolventa a USAMVB, studenta in perioada 1979-1984. 3. Mirela Varga, consilier principal la Comisie, si-a facut studiile, in perioada 1987-1992, la Facultatea de Zootehnie si Medicina Veterinara a Banatului - Timisoara. 4. Paul Parsan, membru in Comisia judeteana, decan al Facultatii de Agricultura din cadrul USAMVB. 5. Marius Arthur Ursu, membru in Comisie, cadru didactic la USAMVB. In aceste conditii, cum sa ne mai gasim noi dreptatea, cand Otimanu are asemenea sprijinitori?!" se intreaba, in finalul memoriului sau, Andreas Heitler.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.