La Festivalul de Moda de la Madrid, cinci manechine foarte slabe nu au avut voie sa urce pe podium. Manechinele anorexice influenteaza comportamentul adolescentelor care doresc sa semene cu acestea, in ciuda faptului ca isi pun sanatatea in per
La Festivalul de Moda de la Madrid, cinci manechine foarte slabe nu au avut voie sa urce pe podium.


Manechinele anorexice influenteaza comportamentul adolescentelor care doresc sa semene cu acestea, in ciuda faptului ca isi pun sanatatea in pericol. Din acest motiv, organizatorii saptamanii modei de la Madrid au interzis celor cinci tinere sa defileze. Ei au retras din 68 de participante pe cele cu indicele masei corporale (IMC) sub 18. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anorexia sau malnutritia se situeaza in jurul valorii de 18,5, iar pentru a fi in stare buna de sanatate este bine ca IMC sa se incadreze intre 20 si 25.
SEMNAL. Tot mai multe fete de 14-18 ani adopta ca ideal de frumusete manechinele exagerat de slabe. Manechinele anorexice sunt responsabile intr-o anumita masura de obsesia pentru slabire a adolescentelor, avertizeaza cercetatorii de la Universitatea ""John Hopkins"" din Baltimore. Ei atrag atentia ca 50%-75% dintre adolescente nu sunt multumite nici de greutatea lor, nici de imaginea lor. Ei dau vina pe modelele de frumusete impuse de moda.
In urma controverselor de la Madrid, reactiile altor autoritati nu intarzie sa apara. Ministrul britanic al Culturii a solicitat - fara succes - organizatorilor saptamanii modei de la Londra, care s-a desfasurat saptamana aceasta, sa verifice greutatea manechinelor. La randul sau, primarul orasului Milano, care va gazdui in curand un eveniment similar, s-a pronuntat in favoarea unei asemenea masuri. In Franta, o data cu lansarea Programului national pentru Nutritie si Sanatate 2006-2010, ministrul Sanatatii, Xavier Bertrand, a anuntat crearea unui grup de lucru care sa analizeze impactul publicitatii si mass-media asupra comportamentului alimentar al adolescentelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.