Pesedistul George Maior, nominalizat de presedintele Traian Basescu la conducerea SRI, a anuntat ieri ca va demisiona de la SRI in cazul in care PSD ar ajunge la Putere. El a mai spus ca principiul conducerii unuia dintre servicii de catre opozitie ar trebui prevazut in lege. De altfel, el a asigurat ca va respecta acest principiu chiar daca acesta nu va figura in lege si, in cazul in care va ajunge la putere opozitia, isi va da demisia din fruntea serviciului. El a negat ca nominalizarea sa este rodul unui joc politic sau al unui aranjament. Referindu-se la legile sigurantei nationale, Maior a apreciat ca exista puncte controversate si in viziunea CSAT, dar si in forma Guvernului. El a aratat ca din punctul sau de vedere ar fi de acceptat o varianta de mijloc. "Din punctul meu de vedere personal si profesional, cred ca trebuie sa se gaseasca formula unei sinteze intre cele doua viziuni". Maior a dezmintit ca l-ar fi ajutat, ca ministru, pe Mugur Ciuvica in procesul cu actualul sef al statului. Mai mult, Maior a precizat ca nu a trimis la instanta de judecata adrese despre posibila colaborare a lui Traian Basescu cu Securitatea, in timpul procesului acestuia cu Mugur Ciuvica: "Nu e adevarat. Eu nu trimiteam ca ministru adrese la instanta. Nu am vazut asemenea lucruri la Minister".
"O relatie normala"
Intr-un interviu acordat ieri NewsIn, viitorul sef al SRI a recunoscut ca Ioan Talpes - fost director al SIE - i-a fost nas la nunta. "Ioan Talpes, alaturi de alti prieteni, mi-a fost nas, intr-adevar, la nunta, il cunosc de foarte multa vreme, din familie, i-am apreciat multe din actiunile sale de transformare a serviciilor de informatii. Am avut o relatie normala, institutionala cu el, in momentul in care Talpes a ocupat functia de consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala si eu, secretar de stat in Ministerul Apararii (2000-2004 n.red). Am avut adesea si controverse cu el, uneori nu am impartasit si nu impartasesc anumite viziuni ale sale", a marturisit Maior.
PRM impotriva nominalizarilor
PRM va vota in Parlament impotriva propunerilor facute de presedintele Traian Basescu pentru functiile de directori ai SRI si SIE, a anuntat, ieri, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, dupa ce la inceputul saptamanii spusese ca PRM se va abtine la vot. "Vom vota clar impotriva numirii acestor ageamii. Asa cum n-a stiut sa ne consulte si pe noi pentru nimic, asa trebuie sa priceapa Basescu ca e inutil sa ne mai ceara voturile", a explicat liderul PRM, citat de Mediafax. In opinia lui Vadim Tudor, daca Traian Basescu se consulta cu toate partidele parlamentare, alta ar fi fost situatia. C.V.Tudor crede ca a accepta nominalizarea lui Claudiu Saftoiu pentru functia de director al SIE si a senatorului PSD George Maior pentru cea de director al SRI "inseamna sa contribui la o ilegalitate".
UDMR vrea sa intre la negocieri
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la Targu Mures, ca nu este de acord ca sefii de servicii sa fie numiti pe baza de algoritm politic, precizand ca daca de acum incolo se va considera ca un loc la servicii revine opozitiei, va negocia si Uniunea, cerand probabil un post de adjunct. "Nu am fost de acord sa negociem, pe baza unui algoritm politic, sefii serviciilor secrete, fiindca daca ei vor fi numiti pe aceste considerente vor fi obligati sa se comporte si ulterior ca atare, ceea ce este un lucru extrem de periculos", a spus Marko Bela. (R.A.)
PD a trecut la negocieri
Mai multi parlamentari ai PD au negociat, joi si ieri, cu lideri ai PSD, PRM, PC si UDMR votul pentru ca propunerile sefului statului la conducerile SRI si SIE sa fie votate in viitoarea sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, au declarat surse parlamentare citate de Mediafax. Acestea au sustinut ca o echipa de negociatori din PD nu s-a intalnit cu nici un reprezentant al PNL, pentru ca liderii celor doua partide ar fi transat aceasta problema intr-o intalnire tete--tete Boc-Tariceanu. "Parlamentarii PD s-au intalnit inclusiv cu deputati din PSD, ceea ce poate parea ciudat, avand in vedere ca George Maior, propus ca director al SRI, provine din partidul condus de Geoana", au mai spus sursele, adaugand ca negocierile nu sunt inca finalizate. (R.P)