Polemica provocata de neinvitarea presedintelui libanez, Emile Lahoud, la Sommet-ul Francofoniei, desfasurat zilele acestea la Bucuresti, "nu va afecta" relatiile dintre Beirut si Paris, a declarat, joi, ministrul libanez al Culturii, Traek Mitri. "E
Polemica provocata de neinvitarea presedintelui libanez, Emile Lahoud, la Sommet-ul Francofoniei, desfasurat zilele acestea la Bucuresti, "nu va afecta" relatiile dintre Beirut si Paris, a declarat, joi, ministrul libanez al Culturii, Traek Mitri. "Exista, desigur, pozitia presedintelui Lahoud", care a reluat, saptamana aceasta, acuzatiile la adresa omologul sau francez, Jacques Chirac, sustinand ca liderul de la Paris "se amesteca in treburile interne ale Libanului", si "exista si o serie de afirmatii la adresa presedintelui Lahoud, dar cred ca toate acestea nu vor afecta relatiile dintre cele doua tari", a precizat Mitri. "Oricare ar fi divergentele, pozitiile exprimate de unii si de altii, aceste legaturi vor ramane puternice, iar Guvernul nostru tine ca ele sa fie astfel", a subliniat oficialul libanez. Desi presedintia libaneza a anuntat, marti, ca Libanul "nu va participa la Sommet-ul Francofoniei", iar premierul Fouad Siniora a declinat invitatia autoritatilor de la Bucuresti, Mitri a afirmat ca este prezent la Sommet in calitate de "ministru al Culturii si trimis special" al sefului Executivului de la Beirut.
Franta se tine departe de polemica
Absenta sefului statului libanez la manifestarea de la Bucuresti nu trebuie sa dea nastere unei polemici, a fost pozitia presedintelui francez, Jacques Chirac, potrivit Mediafax. Liderul francez a oferit, totodata, asigurari ca partea romana nu s-a consultat cu el in legatura cu acest subiect. "Regret profund ca acest lucru a dat nastere unei polemici la care nu am intentia sa particip", a declarat Chirac, subliniind ca "invitatiile la acest sommet tin de competenta exclusiva (...) a presedintelui tarii gazda". Traian Basescu "nu s-a consultat cu mine, sa nu existe nici o ambiguitate in acest sens", a adaugat presedintele francez, apreciind ca "aceasta problema nu merita sa genereze o polemica". Chirac si Basescu au motivat miercuri seara neinvitarea lui Lahoud invocand ancheta internationala asupra asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri. O comisie de ancheta ONU a relevat, intr-un raport provizoriu, publicat saptamana aceasta, implicarea liderilor sirian si libanez in asasinarea lui Hariri, in februarie 2005, aminteste Mediafax. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.