Curtea de Apel Bucuresti a admis, ieri, recursul formulat de fostul prefect al judetului Iasi si celelalte trei persoane arestate pentru fapte de coruptie fata de decizia instantei inferioare care le-a prelungit mandatele de arestare preventiva emise pe numele lor. Astfel, magistratii au decis eliberarea lui Radu Prisacaru, a ex-directorului ADS Iasi, Flavius Ionita, precum si a avocatului Cristian Toni Baltag si a omului de afaceri Cristian Maftei, sentinta fiind definitiva. De asemenea, cei patru sunt liberi sa paraseasca localitatea de domiciliu, respectiv tara, pentru ca judecatorii au decis eliberarea lor din arest fara a dispune o alta masura preventiva.
Avocatii celor patru au sustinut in fata judecatorilor ca propunerea DNA de prelungire a mandatelor nu este conforma cu noile proceduri, intrucat a fost semnata de procurorul sef de sectie si nu de cel care il ancheteaza pe fostul prefect. De asemenea, aparatorii au precizat ca referatul nu este motivat, fiind trecute doar acuzatiile.
La randul sau, Radu Prisacaru a spus ca se considera nevinovat si ca la dosar nu exista nici o dovada impotriva sa, ci doar "probe care atesta ca nu am pretins si nu am primit mita!". De asemenea, Flavius Ionita a declarat in fata magistratilor ca, in urma confruntarii pe care a avut-o cu denuntatorul Dorin Fornea, acesta si-a schimbat declaratiile si a recunoscut ca nu i-a pretins nimeni mita. Totodata, cei patru au spus ca acest caz este in realitate o "conspiratie" a denuntatorului pentru a scapa de "cele zece dosare de la DNA Iasi, cu un prejudiciu de cinci milioane de euro".
Retinuti in urma unui denunt
Fostul prefect al judetului Iasi a fost arestat de Tribunalul Bucuresti, la inceputul lunii septembrie, fiind acuzat de luare de mita si complicitate la luare de mita intr-un dosar referitor la retrocedarea unui teren. Alaturi de Radu Prisacaru, dupa gratii au mai ajuns si ex-directorul ADS Iasi, Flavius Ionita, acuzat de luare de mita, precum si avocatul Cristian Toni Baltag si omul de afaceri Cristian Maftei, ambii acuzati de complicitate la luare de mita.
Cei patru au intrat in atentia anchetatorilor anticoruptie in urma unui denunt formulat de Dorin Fornea, sotul decanului Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi, Norina Consuela Fornea, in care se sustinea ca prefectul si seful ADS Iasi ar conditiona retrocedarea unei suprafete de 20 de hectare de teren. Practic, pentru a putea fi pusa in posesie, Norina Fornea, mostenitoarea terenului, trebuia sa-i dea prefectului, cu titlu gratuit, doua hectare din totalul terenului care urma sa fie retrocedat, iar directorului ADS Iasi, Flavius Ionita, unul. Anchetatorii au stabilit ca avocatul Cristian Toni Baltag si omul de afaceri Cristian Maftei au fost cei care au intermediat primirea spagii.