Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a oferit joi seara un nou exemplu de lipsa de vointa in a disciplina magistratii care compromit Justitia. Judecatoarea Iosefina Parvu (foto), de la Sectia a II-a a Tribunalului Bucuresti, a
Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a oferit joi seara un nou exemplu de lipsa de vointa in a disciplina magistratii care compromit Justitia. Judecatoarea Iosefina Parvu (foto), de la Sectia a II-a a Tribunalului Bucuresti, a fost pedepsita pentru "grava neglijenta" cu un simplu "avertisment" - cea mai blanda sanctiune disciplinara posibila. Decizia CSM i-a indignat pe toti jurnalistii care au mai ramas joi seara la lucrarile Sectiei de judecatori a CSM, in conditiile in care Iosefina Parvu este recidivista la capitolul eliberari de arestati, avand la activ o alta sanctiune disciplinara (diminuarea salariului de baza cu 15% pe trei luni), deoarece, in 1998, l-a eliberat pe arestatul Stefan Riza, (acuzat de evaziune fiscala in dauna statului de zeci de milioane de dolari) intr-o maniera care l-a determinat pe ministrul Justitiei de atunci, Valeriu Stoica, sa ceara indepartarea ei din Magistratura.
Parvu si-a intrerupt intempestiv concediul si a venit special la instanta pentru a-l elibera pe Riza, facand rocada cu o colega judecator, deoarece arestatul nu era altcineva decat fostul ei coleg de serviciu de la ICE Navlomar, unde magistrata era angajata inainte de 1989. Initial, CSM a sanctionat-o pe Parvu cu suspendarea din functie pe sase luni, insa la contestatia facuta de judecatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, colegii ei i-au indulcit sanctiunea in diminuarea salariului cu 15% pe trei luni.
Crima bandei lui Carmelus
Parvu a recidivat in luna februarie 2006 cand, ca un facut, in dosarul 1819/2005 al Sectiei a II-a a Tribunalului Bucuresti, judecatoarea a "uitat" sa prelungeasca mandatele de arestare a cinci inculpati, judecati pentru omor deosebit de grav si talharie. Efectul "operei" lui Parvu a dus la eliberarea periculosului infractor Constantin Carmelus, de 33 de ani, pe care cei de la penitenciarul unde se afla incarcerat au fost nevoiti sa-i dea drumul in strada, la data de 17 martie 2006, desi acesta are la activ zeci de spargeri de locuinte, talharii si violuri. Pus in libertate, Carmelus s-a "evaporat", nemaiprezentandu-se la proces si fiind de negasit pana in prezent. Ceilalti complici au ramas dupa gratii doar pentru ca erau arestati si in alte dosare. Carmelus, care era deja condamnat la opt ani de inchisoare de catre Judecatoria Giurgiu, pentru unele din ispravile sale, era judecat alaturi de patru complici pentru omor deosebit de grav si talharie, fapte pentru care a fost trimis in judecata prin rechizitoriul 1121/P/2005 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Potrivit rechizitoriului, Carmelus si complicii sai Mihai Campina, Petre Vasile, zis "Piticu", Viorel Niculina, zis "Zanoafe" si Daniel Stavarache, zis "Dan Sobolanu", au patruns in noaptea de 10 spre 11 august 2000 in casa lui Ion Giurea, de 65 de ani, din comuna Chitila, in scopul de a fura o mare cantitate de obiecte de aur si sume de bani, despre care aveau informatii ca erau ascunse in locuinta. Infractorii erau mascati si inarmati cu bate de baseball. Pentru a-l forta pe Giurea sa spuna unde sunt ascunse cele patru kilograme de aur si banii - despre care aveau informatii ca au fost aduse din strainatate de fiul lui Ion Giurea - infractorii l-au torturat vreme de 20 - 30 minute. L-au legat si l-au lovit bestial cu pumnii, picioarele si batele pana l-au lasat inconstient intr-o balta de sange. Batranul nu a putut se le dea nici o informatie, pentru ca nu stia nimic de respectivele valori. La scurt timp, dupa plecarea taharilor, batranul a decedat de pe urma loviturilor primite. Criminalii au fost prinsi de Politie abia dupa patru ani, in 2004.
Astfel de personaje a eliberat Iosefina Parvu, care s-a scuzat in fata membrilor CSM ca n-a prelungit mandatele de arestare, deoarece: "Am pierdut ritmul sedintei". Culmea, cu toate ca nu era la prima abatere, judecatoarea a scapat doar cu un banal avertisment - expresie graitoare a modului in care CSM vrea sa faca curatenie in Magistratura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.