Dosarul privind declansarea procedurii de intrare in faliment a Bancii Internationale a Religiilor (BIR) a ajuns din nou la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat ordonanta prin care s-a decis neince
Dosarul privind declansarea procedurii de intrare in faliment a Bancii Internationale a Religiilor (BIR) a ajuns din nou la Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat ordonanta prin care s-a decis neinceperea urmaririi penale pentru mai multe persoane cercetate in aceasta cauza. Concret, instanta suprema a admis plangerea reprezentantilor BIR si au hotarand ca dosarul sa se intoarca la procurori. Printre persoanele fata de care DNA a decis in prima faza neinceperea urmaririi penale, dar care vor fi anchetate din nou de procurorii anticoruptie se numara doi fosti viceguvernatori ai Bancii Nationale a Romaniei, Mihai Bogza si Emil Iota Ghizari, trei judecatori sindici, Anca Bumbulut, Cristina Negru si Maria Navala, si doi lichidatori judiciari, Arin Stanescu si Calin Zamfirescu, reprezentantii legali ai SC "Reconversie si Valorificare Active" SA. Mihai Bogza este in prezent, conform Realitatea TV, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost, iar Emil Ghizari presedinte al societatii Transfond care se ocupa de tranzactii.
Anchetatorii DNA au stabilit, in ianuarie, ca lichidarea BIR a fost legala, deoarece atat procedura de declansare a falimentului bancii, cat si operatiunile activitatii de lichidare, respectiv vanzarea bunurilor din patrimoniul BIR, acordarea de discount-uri unor debitori ai bancii, incasarea onorariilor de catre firma lichidatoare, "Reconversie si Valorificare Active", au fost aprobate prin hotararile legale ale judecatorului sindic, investit legal, Cristina Negru. Totodata, procurorii au constatat ca sumele incasate cu titlu de onorariu de catre lichidatorul "Reconversie si Valorificare Active" nu au fost foloase necuvenite, suma de trei la suta cuvenindu-se, potrivit legii, lichidatorului pentru activitatea prestata. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.