Jocurile de casino par, la prima vedere, simple jocuri de noroc, dar, in realitate, sunt jocuri stiintifice, matematice. Exista un calcul al probabilitatilor. Pe el se bazeaza orice joc de noroc. Dar spiritul liber al cifrelor joaca adesea farse, chiar si celor mai matematice probabilitati.
30 de ori rosu consecutiv, fara sa iasa niciodata negru intre ele. Dupa calculul probabilitatilor, acest fapt ar fi trebuit sa se produca odata in patru miliarde de cazuri. Si, totusi apare mai des. Asta ar veni cam asa: daca ies pe usa si ma intalnesc cu un om, probabilitatea ca va fi un barbat este egala cu 1/2.
Ca urmatorul om va fi tot un barbat e probabil numai 1/4; pentru al treilea, al patrulea si al cincilea om, probabilitatea coboara repede spre 1/8, 1/16, 1/32. Daca un om ar vrea sa-si bage in cap sa se intoarca de atatea ori spre a porni din nou la drum, pana va intalni, consecutiv, 200 de persoane masculine, cred ca ar putea sa astepte cam mult, nu? Totusi, intamplarea face ca sa treaca pe dinaintea usii o companie de 200 de soldati... Si iata ca intreg calculul probabilitatii este dat peste cap!
(Realitatea ilustrata, 1933)