Va invitam la un vals al simturilor, la o istorie fascinanta, la o bucurie, mai pe scurt: la povesti despre ciocolata! Incoronata drept ""regina dulciurilor"", ciocolata este un produs cu o istorie indelungata, in tainele caruia multi au avut plac

Va invitam la un vals al simturilor, la o istorie fascinanta, la o bucurie, mai pe scurt: la povesti despre ciocolata!

Incoronata drept ""regina dulciurilor"", ciocolata este un produs cu o istorie indelungata, in tainele caruia multi au avut placerea sa se avante. Belgiana, frantuzeasca, sub forma de tablete sau de praline, ea a reusit in timp sa-si castige un public fidel. Insa foarte putini stiu ca povestea ciocolatei incepe o data cu maiasii si aztecii, care foloseau boabele de cacao atat la prepararea unei bauturi picante, dar energizante, care putea provoca halucinatii, cat si pe post de moneda de schimb. Istoricii spun ca in vremea aztecilor zece boabe valorau cat un iepure, iar in schimbul a 100 se putea cumpara un sclav. Secretele ciocolatei sunt insa nenumarate, iar aparitia boabelor de cacao in Europa constituie o legenda in sine. De aceea, belgienii, mari amatori, dar si creatori ale celor mai maiestuoase opere si retete de ciocolata, au considerat ca este necesar sa scoleasca generatiile viitoare in aceasta arta. Asa a aparut Muzeul Ciocolatei din Bruges, gazduit de Casa Croone, o taverna ce dateaza din anul 1480.

O ISTORIE IN TREI ETAJE. Cu ajutorul unei sponsorizari, cele trei etaje ale Casei Croone au fost special renovate pentru a prezenta, pe etape, publicului larg istoricul fructului de cacao. Primul etaj al muzeului este dedicat artefactelor din vremurile maiasilor si aztecilor, popoare care au descoperit boabele de cacao si care, prin intermediul conquistadorului Fernando Cortes, au reusit sa transmita Europei ""Copacul Paradisului"". Intr-o alta camera, vizitatorii pot admira o colectie impresionanta de cesti, cani si ibrice de cafea din mai multe secole. Dar asta nu este totul! Urcand treptele, la cel de-al doilea etaj, primul lucru care atrage atentia este o maimuta impaiata ce tine un fruct de cacao si fructe de cacao sectionate si bine pastrate in borcane de diverse marimi. In plus, retetele de ciocolata postate pe pereti se intrec in componente ciudate si sunt impanate, spre deliciul unora, cu povesti de dragoste in care, bineinteles, ciocolata a avut un rol stimulator. Cea mai mare surpriza a vizitatorilor va fi catul trei, destinat ambalajelor de ciocolata, cutiilor de colectie cu poze ale membrilor familiei regale belgiene si bombonierelor vechi de sute de ani. Insa succesul de care se bucura muzeul se datoreaza pana la urma tot papilelor gustative! Organizatorii s-au gandit ca un suvenir de ciocolata nu va strica niciodata curiosilor. Astfel, un centru de degustare a fost special creat pentru a bucura vizitatorii, pe gratis. Un maestru cofetar pregateste sub ochii pofticiosilor bomboane din ciocolata. Cei care vor sa ia ceva acasa pot sa achizitioneze si diverse ""minuni"" din ciocolata, rucsacuri cu sigla muzeului, umbrele sau carti cu istoria ciocolatei.

Tarife pentru orice buzunar

Pentru adulti, intrarea la Muzeul Ciocolatei costa
6 euro. Insa, pentru a stimula vizitatorii, pentru grupuri de peste 15 persoane, pretul biletului de persoana se reduce cu 1 euro. Studentii se bucura de aceeasi derogare de 1 euro, iar pentru copiii intre 6 si 12 ani se taie bilet in schimbul a doar
4 euro. Jurnalistii sunt cei mai avantajati. Pe baza legitimatiei de presa, intrarea este libera. Pentru mai multe informatii, puteti accesa pagina de internet: www.Choco-Story.be.

Mici picanterii despre efectul ciocolatei

Deoarece a fost considerata mult timp doar un afrodiziac, consumul ciocolatei a fost interzis de Biserica. Insa
pe acest efect se baza conducatorul aztec Montezuma, care inaintea unei nopti
petrecute in harem consuma aproape 50 de cani dintr-o bautura pe baza de boabe
de cacao.
Ciocolata e buna pentru sanatate, sustin cercetatorii. Ea nu mareste colesterolul,
nu provoaca dependenta, poate fi digerata de stomac foarte usor si nu provoaca
constipatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.