Ministrul Economiei Codrut Seres a declarat, ieri, la Paroseni, ca este o "stupiditate" ca angajatii austrieci ai Petrom sa primeasca actiuni din pachetul de 8% destinat salariatilor, transmite NewsIn. "Mi se pare o stupiditate, o prostie ca manageri
Ministrul Economiei Codrut Seres a declarat, ieri, la Paroseni, ca este o "stupiditate" ca angajatii austrieci ai Petrom sa primeasca actiuni din pachetul de 8% destinat salariatilor, transmite NewsIn. "Mi se pare o stupiditate, o prostie ca managerii austrieci ai Petrom sa poata cumpara actiunile destinate salariatilor", a declarat Seres. Potrivit ministrului, pana in prezent nu a primit scrisoarea de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in care i se recomanda ca de cele 8 procente din Petrom sa beneficieze salariatii din perioada decembrie 2004 (momentul transferului dreptului de proprietate de la stat la OMV) si data punerii in vanzare a actiunilor catre salariati, dupa aprobarea unei Hotarari de Guvern in acest sens. Ministrul Economiei a mai spus ca in cazul in care CNCD respinge proiectul de Hotarare propus de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), va trebui ca saptamana viitoare sa aiba o intalnire cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. "Daca nu va fi organizata, oricum ne vom intalni la sedinta de Guvern", a mai spus Seres.
Presedintele CNCD, Csaba Ferencz, a declarat, la inceputul saptamanii, ca institutia respinge propunerea MEC privind transferul a 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei din perioada 1997-2004. CNCD considera ca pot beneficia de 8% din Petrom numai salariatii din perioada cuprinsa intre decembrie 2004 si momentul punerii in vanzare a actiunilor. "Marti vom trimite MEC punctul nostru de vedere referitor la proiectul de HG privind transferul a 8% din Petrom catre salariati. Nu putem accepta un tratament diferentiat, adica nu suntem de acord cu propunerea de transfer a actiunilor catre angajatii din perioada 1997 - 2004. Noi spunem ca actiunile le revin salariatilor de la momentul transferului de proprietate asupra companiei de la stat la OMV si pana in momentul in care se vor pune in vanzare aceste actiuni catre angajati", a spus presedintele CNCD. Potrivit acestuia, argumentul MEC ca dreptul de cumparare a actiunilor s-a nascut in 1997 cand s-a infiintat Petrom, prin statutul companiei, "nu sta in picioare". "In statutul Petrom nu exista nici o prevedere ca in 1997 se naste un drept de cumparare a actiunilor de catre salariati, cum spune MEC. In statut se vorbeste despre faptul ca salariatii au drept de preemtiune la cumpararea actiunilor, ceea ce este cu totul altceva. Punctul nostru de vedere este consultativ, dar nu putea fi de acord cu propunerea MEC", a adaugat Ferencz. Reprezentatul CNCD a mai aratat ca proiectul de Hotarare de Guvern (HG) al MEC "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea in acest fel a legii "poate da nastere la situatii discriminatorii". Petrom avea la sfarsitul primelor sase luni din 2006 un numar de 38.136 angajati. Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul de HG al MEC si le-a cerut reprezentantilor ministerului sa ia un punct de vedere de la CNCD. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a motivat aceasta solicitare spunand ca, dupa parerea sa, MEC face o discriminare pozitiva prin includerea printre beneficiarii actiunilor (care vor fi cumparate la valoarea achitata de OMV, care este de circa patru ori mai mica decat valoarea actuala de pe bursa) si a fostilor salariati.
Pe de alta parte, tot Csaba Ferenc Asztalos, presedintele CNCD, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca actiunile Petrom destinate salariatilor ar trebui sa fie vandute atat persoanelor care au lucrat inainte de 1997 la firmele din care a fost constituita compania, cat angajatilor existenti la momentul privatizarii. "Am trimis la MEC o adresa prin care aratam ca pot aparea situatii de inechitate intre persoanele care au lucrat, inainte de 1997, la firmele care ulterior au format actualul Petrom, si ceilalti salariati ai companiei", a declarat Csaba Ferenc Asztalos. El a apreciat ca Petrom este continuatorul juridic al firmelor din care s-a format, deci salariatii acelor firme au drepturi egale cu ceilalti angajati ai Petrom. O varianta de HG a MEC propune vanzarea celor 8 procente tuturor celor care au lucrat in companie. "In aceasta a doua varianta, nu pot fi exclusi cei care au activat, inainte de 1997, la firmele din care s-a format Petrom", a adaugat Csaba Ferenc Asztalos. El este de parere ca persoanele care au plecat prin transfer din Petrom nu ar trebui sa aiba dreptul de a cumpara actiuni, dar in ceea ce priveste angajatii disponibilizati prin restructurare "se poate discuta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.