Avanpremiera la DaKino
In urma cu cateva zile, DaKino a avut oaspeti la Bucuresti. Doi dintre invitatii speciali ai celei de a XVI-a editii, iluzionistul francez de origine romana Dorin Hotea si artistul maghiar Samuel Havadtoy, au fost prezenti in Capitala, in avanpremiera prezentei lor la festival. Hotea va sustine, in deschiderea DaKino, primul sau show in Romania, iar Havadtoy a vizitat locatia de la Complexul Auditorium, in vederea pregatirii primei sale expozitii de tablouri in tara noastra. Artistul va prezenta expozitia la DaKino, in avanpremiera celor programate la New York, Moscova, Milano si Budapesta. DaKino - Festivalul International de Film al Bucurestiului - va avea loc intre 20-25 noiembrie. Data limita de inscriere a scurt-metrajelor (fictiune, inclusiv animatie, pana in 30 minute sau documentar, pana in 50 minute) este 9 octombrie. (L.I.)
Bilant de "7 arte" calarasene
Dupa patru zile in care juriul a vizionat 40 de filme, selectate dintre cele 70 trimise din tara si Republica Moldova, la sfarsitul saptamanii trecute s-a incheiat Festivalul National de Film "7 Arte" de la Calarasi. Marele Premiu si trofeul "7 Arte" i-a revenit productiei "Alogic 11", in regia lui Florin Kevorkian - intalnirea dramatica intre un cercetator si o ziarista de razboi marcheaza definitiv destinul acestora. Palmaresul editiei este urmatorul: * film studentesc - Iulia Rugina ("Buna, Cristina! Pa, Cristina", o delicata poveste a unei prime iubiri la varsta adolescentei) * making of - "Se cauta un inger", regia Cezar Helmis * Premiul special al juriului - eseul "Sometimes Paganini" de Florin Orezeanu si Alina Cosmoiu (o antiteza in muzica si imagine intre orasul pierdut intre betoane si natura in starea ei cea mai fireasca
l premiu special - "Destine" (Republica Moldova), in regia lui Octavian Grigoriu (o calda poveste a familiei Grigoriu, oameni importanti pentru cultura romaneasca din acele locuri) * premiul special pentru documentar - "Viata unui mecanic de cinema" (Republica Moldova) de Leontina Vatamanu * documentar - Anca Filoteanu ("Olga Greceanu - o actrita monumentala") * eseu - Laurentiu Damian ("Starea de veghe. Expozitie cu bronz, flori si prieteni - Celus Ciobanu/ Felicia Laxan Bedelean"). (L.I.)
Turcia literara
Editori si traducatori din Romania si din Turcia s-au intrunit ieri la Istanbul, la reuniunea organizata de catre Institutul Cultural Roman (ICR) "Dimitrie Cantemir" din metropola euro-asiatica. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai diasporei romanesti la Istanbul si un reprezentant al ICR Bucuresti, care a prezentat Programul de Sustinere a Traducerilor (TPS) lansat de aceasta institutie. Programul include doua dezbateri: "Statutul traducatorilor si al traducerilor din literatura sud-est europeana in Romania" si "Perspectivele literaturii romane pe piata editoriala turca". Delegatia tarii noastre este formata din: Gulten Abdala, (traducatoare), Lidia Bodea (editor sef - non-fiction, Editura Humanitas), Elena Diatcu (editor, Editura Kryterion), Nermin Geamin (traducatoare), drd. Adriana Gheorghe (traducatoare), conf. dr. Luminita Munteanu (traducatoare si turcolog), Marcel Popa (director, Editura Enciclopedice/Univers Enciclopedic), Melike Roman (traducatoare), Valentin Sandulescu (ICR), Bogdan Alexandru Stanescu (director editorial, Editura Polirom). (L.D.)
"Itinerarii transilvanene"
Muzeul National Brukenthal din Sibiu va vernisa, pe 2 octombrie, expozitia "Itinerarii transilvanene", in cadrul evenimentelor prilejuite de Anul Francofoniei in Romania. Expozitia "Itinerarii transilvanene" cuprinde picturi si fotografii realizate de Stefan Caltia si Michel Moskovtchenko. Lucrarile vor fi insotite de textele a doi scriitori: unul de origine romana, Joachim Wittstock, si altul de origine belgiana, Patrick Roegiers. Proiectul este construit in jurul Transilvaniei vazuta din interior, confruntata cu o viziune externa. Expozitia isi propune sa prezinte artisti cu orizonturi si culturi diferite, care pun in valoare diversitatea culturala, tema principala a Francofoniei. (M.A.)